Președintele Iohannis și premierul Cîțu se întâlnesc cu CEO-ul Enel. Discuția - într-o perioadă de scumpiri galopante ale energiei și gazelor, dar și într-un moment în care este așteptată aprobarea finală promisă a PNRR

Președintele Iohannis și premierul Cîțu se întâlnesc cu CEO-ul Enel. Discuția - într-o perioadă de scumpiri galopante ale energiei și gazelor, dar și într-un moment în care este așteptată aprobarea finală promisă a PNRR
scris 13 sep 2021

Președintele Klaus Iohannis va primi marți la Cotroceni vizita unei delegații a grupului italian de energie și utilități Enel, condusă de CEO-ul acestuia, Francesco Starace. În prealabil, reprezentanții Enel vor avea o întâlnire de lucru și cu premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria.

Și premierul Florin Cîțu se va întâlni, marți, la Guvern, cu reprezentanții Enel.

Urmărește-ne și pe Google News

Enel controlează pe plan local doi furnizori majori de electricitate și gaze naturale, Enel Energie Muntenia și Enel Energie, trei operatori de distribuție a energiei electrice (E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea), un dezvoltator și operator de centrale de producție de energie regenerabilă (Enel Green Power), precum și compania de servicii de mobilitate electrică și servicii energetice avansate Enel X România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul mediu al unui bilet de avion plătit de turiștii români a urcat CITEȘTE ȘI Prețul mediu al unui bilet de avion plătit de turiștii români a urcat

Vizita în România a conducerii Enel are loc într-o perioadă de scumpiri galopante ale energiei și gazelor pe piețele angro de profil, cu perspectiva unor majorări ample de prețuri de furnizare pentru consumatorii finali la iarnă, dar și într-un moment în care este așteptată aprobarea finală promisă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce include și o componentă importantă de investiții în energie.

În primăvară, directorul general al Enel, Francesco Starace, declara, cu ocazia prezentării rezultatelor pe 2020 ale grupului, că primele finanțări UE din Planul de Redresare și Reziliență, în privința căruia compania este interesată de variantele naționale din țările europene unde are operațiuni (Italia, România, Spania și Grecia) ar putea fi primite de către guvernele naționale în cursul acestui an. El atrăgea atenția însă, încă de anul trecut, că birocrațiile statelor UE vor avea mult de lucru pentru a putea absorbi banii și arăta că există potențial mare de investiții în România, în contextul Green Deal.

Raiffeisen Bank a depus contestație în procesul cu ANPC. Miza procesului: peste 10 milioane de euro CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank a depus contestație în procesul cu ANPC. Miza procesului: peste 10 milioane de euro

"Comisia Europeană a fixat ca deadline de elaborare a planurilor naționale finalul lui aprilie. Unele țări, precum Spania, și-au avansat deja propunerile. Altele, ca Italia, nu și-au făcut încă integral . Dar să zicem că, în aprilie, toate inițiativele vor trebui prezentate echipei UE însărcinată cu această incredibilă sarcină de a înțelege care dintre proiecte respectă logica și criteriile de finanțare ale UE și care nu. Pentru a face asta, UE are la dispoziție 8 săptămâni, deci două luni pentru a răspunde diferitelor feedback-uri. Ulterior, Consiliul European trebuie să le aprobe în 4 săptămâni. Deci ne gândim că, luând în calcul și o potențială pre-finanțare de 10%, statele membre ar putea primi primele fluxuri de bani în cursul anului 2021", spunea în martie 2021 șeful grupului italian.

El adăuga însă că, pentru ca acești bani să vină, guvernele naționale trebuie să stabilească proceduri de alocare pe baze competitive, respectând toate normele și îndrumările privind ajutoarele de stat, importante pentru jucătorii privați ca Enel, precum și modificări ale cadrului legislativ, inclusiv pentru sectoare cu monopoluri naturale reglementate precum distribuția de energie.

"E mai ușor să accelerezi ritmul de implementare al unor proiecte în cadrul unor activități aflate deja în curs. Cu alte cuvinte, pentru noi, care avem în multe țări investiții în curs de derulare, este mai ușor să majorăm aceste investiții și, în consecință, să beneficiem de timpuriu de alocarea acestor fonduri europene. E mai greu să începi de la zero ceva ce încă nu există", conchidea Starace.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis enel
scumpire energie
scumpire gaze
pnrr investitii energie