Premierul Nicolae Ciucă face apel la populație să reducă risipa de energie electrică și afirmă că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalități pentru cei care nu fac acest lucru, concomitent cu bonificații acordate celor care economisesc, dar nu există în prezent, soluții tehnice pentru aplicarea unor astfel de măsuri. El spune că Guvernul îi va sprijini pe toți furnizorii mici de energie care pot „avea probleme” în urma adoptării noii Ordonanțe din domeniu.
Întrebat, sâmbătă, dacă Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică și de taxare suplimentară a celor care consumă mult, mai ales la orele de vârf, primul ministru Nicolae Ciucă afirmă că s-a discutat această ipoteză la nivelul Executivului, dar că încă nu există o soluție tehnică în acest moment pentru aplicarea unei astfel de măsuri, potrivit News.ro.
„Am discutat în ședința de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit, și facem apel la populație, să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă.
În ceea ce privește eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele practicate la gazele naturale, măsură adoptată deja de alte state europene care nu au prețuri mari la energie datorită acestei decizii, primul ministru afirmă că România susține acest demers.
„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susținem propunerea de decuplare a prețului la energie de cel al gazelor, o soluție unitară în ceea ce privește taxarea, impozitarea, precum și o soluție unitară în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața SPOT astfel încât să nu existe fluctuațiile acelea de preț”, a explicat premierul.
Întrebat ce părere are despre declarațiile celor care spun că, în urma noilor acte legislative din domeniul energiei, mulți furnizori pot intra în faliment, premierul spune:
„Am analizat toate aceste aspecte, am discutat inclusiv această vulnerabilitate, ca o parte dintre furnizori - este vorba de furnizorii mici – să aibă probleme și suntem în măsură să sprijinim pe toți cei care vor avea probleme”.