Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova. Majorare de preț reglementat de furnizare a energiei electrice peste Prut cu 79%

Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova. Majorare de preț reglementat de furnizare a energiei electrice peste Prut cu 79%
scris ieri, 09:26

Premier Energy, grup controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc și listat la Bursa de Valori București (BVB), a anunțat finalizarea unui parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova și, totodată, aprobarea de către reglementatorul energetic din Basarabia a majorării prețurilor și tarifelor de furnizare și distribuție a energiei practicate de filialele moldovenești ale companiei.

Proiectul fotovoltaic a fost dezvoltat de una dintre filialele Premier Energy de peste Prut, Navitas.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Zeci de polițiști au ales o metodă inedită pentru a protesta față de \ CITEȘTE ȘI VIDEO Zeci de polițiști au ales o metodă inedită pentru a protesta față de "Ordonanța trenuleț"

Aceasta ″a finalizat cu succes dezvoltarea și construirea unei centrale fotovoltaice de 10 MW în apropierea localității Cismichioi, Republica Moldova, la un cost total de aproximativ 380.000 de euro per MW de capacitate″, a transmis Premier Energy.

Centrala a devenit complet operațională la sfârșitul lunii decembrie, aducând capacitatea totală de producție de energie electrică din surse fotovoltaice a Premier Energy în Republica Moldova, la sfârșitul anului 2024, la 28 MW.

″Pe parcursul anului 2024, compania a dezvoltat și construit cu succes 24 MW de capacitate de producție fotovoltaică în Republica Moldova, contribuind astfel la creșterea capacității interne de producție de energie electrică la nivelul acestei piețe″, a mai menționat Premier Energy.

Donald Trump anunță o investiție străină de 20 de miliarde de dolari pentru construirea de noi centre de date în SUA CITEȘTE ȘI Donald Trump anunță o investiție străină de 20 de miliarde de dolari pentru construirea de noi centre de date în SUA

Grupul lui Smejc este cel mai mare furnizor de energie din Republica Moldova și operează și una dintre rețelele de distribuție de curent de peste Prut.

″(...) filialele companiei responsabile de furnizarea și distribuția energiei electrice în Republica Moldova au primit aprobarea ANRE pentru majorarea prețurilor reglementate pentru furnizarea de energie electrică cu o medie de aproximativ 79% (în funcție de nivelul de tensiune) și a tarifelor pentru distribuția energiei electrice cu o medie de aproximativ 19% (de asemenea, în funcție de nivelul de tensiune). Noile prețuri și tarife vor intra în vigoare la publicarea acestora în Monitorul Oficial, care este preconizată în jurul datei de 10 ianuarie 2025″, a comunicat Premier Energy.

Potrivit companiei, prețul de achiziție a energiei electrice de către traderul de stat Energocom, responsabil de procurarea energiei electrice în Republica Moldova, a crescut substanțial în ultimele săptămâni, ca urmare a scăderii semnificative a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova (pentru consumul din regiunea Transnistria) din partea Gazprom, culminând cu oprirea totală a livrărilor de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025.

VIDEO Trump cere țărilor NATO 5% din PIB pentru apărare. Amenință Danemarca pentru Groenlanda și și nu exclude folosirea forței la Canalul Panama CITEȘTE ȘI VIDEO Trump cere țărilor NATO 5% din PIB pentru apărare. Amenință Danemarca pentru Groenlanda și și nu exclude folosirea forței la Canalul Panama

″Ca urmare a suspendării livrărilor de gaze naturale către regiunea Transnistria, centrala electrică MGRES a încetat să mai producă energie pentru consumul din Republica Moldova (malul drept al râului Nistru). Pentru a acoperi deficitul de energie, Energocom a încheiat contracte bilaterale (PPA) cu producători de energie electrică din România și achiziționează energie de pe piața spot de energie din România (OPCOM), ceea ce a dus la creșterea prețurilor de achiziție.

Ca urmare a acestor costuri mai ridicate de achiziție a energiei electrice și până la implementarea completă a noilor prețuri menționate mai sus, filiala companiei din Republica Moldova responsabilă cu furnizarea de energie electrică a înregistrat devieri tarifare negative mai mari decât cele anticipate (generând profituri semnificativ mai mici decât cele care ar fi trebuit realizate conform reglementărilor), încheind anul 2024 cu o deviere tarifară negativă semnificativă.

Acest lucru este în contrast cu situația din 2023, când filiala a încheiat anul cu o deviere tarifară pozitivă semnificativă (generând profituri mai mari decât cele care ar fi trebuit realizate conform reglementărilor). Combinația acestor factori a condus la o deviere tarifară negativă mult mai mare decât cea anticipată în luna decembrie 2024, ceea ce a însemnat că profitul filialei a fost semnificativ sub așteptări (și, de fapt, negativ) conform cadrului reglementar aplicabil pentru această lună.

Conducerea dorește să sublinieze că filiala sa responsabilă cu furnizarea de energie electrică din Republica Moldova funcționează într-un mediu complet reglementat. De asemenea, este important de menționat că, deși rămâne expusă la volatilitatea prețurilor de achiziție, noile prețuri aprobate pentru anul 2025 includ ajustarea pentru devierile tarifare negative menționate anterior″, a explicat Premier Energy.

viewscnt
Afla mai multe despre
premier energy republica moldova
premier energy investiții republica moldova
premier energy producție energie
scumpire energie republica moldova
criza energetică republica moldova