Planul de producție al Petromidia: aproape 93% din țițeiul prelucrat în 2022 este din sortimente rusești, produse însă majoritar în Kazahstan

Planul de producție al Petromidia: aproape 93% din țițeiul prelucrat în 2022 este din sortimente rusești, produse însă majoritar în Kazahstan
scris 29 mar 2022

Planul de producție pe 2022 al Rompetrol Rafinare, operatorul român al rafinăriei Petromidia controlat indirect de către gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a fost elaborat fără a se ține cont de posibilele consecințe economice ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina, spune compania.

"Planul de producție al societății pentru anul 2022 a fost elaborat având în vedere circumstanțe obișnuite de desfășurare a activității societății. Nu au fost avute în vedere consecințe care pot impacta activitatea societății ca urmare a războiului din Ucraina, restricții ce pot fi impuse de autoritățile comunitare și/sau române cu privire la importul de țiței din Federația Rusă, majorări imprevizibile la prețurile utilităților etc. În funcție de evoluția contextului, ce la acest moment apare ca fiind imposibil de anticipat și extrem de volatil, societatea va reevalua planul de producție în consecință", se arată într-un document al Rompetrol Rafinare (RRC).

Urmărește-ne și pe Google News
În Istanbul și Dubai, rușii investesc în imobiliare pentru a se proteja de sancțiunile occidentale CITEȘTE ȘI În Istanbul și Dubai, rușii investesc în imobiliare pentru a se proteja de sancțiunile occidentale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sursei citate, planul de producție prevede prelucrarea la Petromidia a 4.967.520 tone de țiței, cantitate din care 92,83% (4.611.835 tone) reprezintă sortimente rusești, respectiv Russian Export Blend Crude Oil (REBCO) - 3.606.682 tone și țiței siberian ușor (Siberian Light) – 1.005.153 tone. Cantități semnificativ mai mici vor proveni din sortimentul kazah CPC (185.685 tone) și din cel irakian EBCO (170.000 tone).

Însă și sortimentele REBCO și Siberian Light vor proveni majoritar din producția petrolieră a Kazahstanului, doar o mică parte având ca sursă efectivă Rusia.

În raportul pe 2021 al Consiliului de Administrație al RRC se precizează că "Resursele de petrol ale grupului nu sunt din Rusia, iar grupul nu are operațiuni în Rusia sau Ucraina".

FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet

Petromidia își propune pentru 2022 să producă 2,24 milioane tone de carburanți auto pentru piața internă și 1,65 milioane tone pentru export, estimând o marjă brută de rafinare de 56,81 dolari/tonă și un profit brut de 321,8 milioane dolari. Anul trecut, vânzările de carburanți ale Rompetrol Rafinare s-au ridicat la 2,116 milioane tone, iar cu tot cu GPL – la 2,435 milioane tone.

Spre deosebire de Statele Unite, Uniunea Europeană nu a interzis importurile de țiței din Rusia, cel puțin deocamdată, deși discuții în acest sens au fost purtate de către oficialii de top ai statelor membre. Pe de altă parte, mulți jucători majori din piețele internaționale își reduc sau elimină în mod voluntar expunerea pe țițeiul rusesc, după cum se poate citi aici, aici sau aici.

ING își avertizează clienții: Vezi să nu devii un money mule! CITEȘTE ȘI ING își avertizează clienții: Vezi să nu devii un money mule!

"Războiul din Ucraina creează riscuri geopolitice tot mai mari și sunt de așteptat noi provocări pentru lanțurile globale de aprovizionare, care vor avea un impact asupra economiei globale. Anticipăm faptul că aceste condiții provocatoare globale vor persista în următoarele luni. În prezent, monitorizăm foarte îndeaproape situația actuală și evoluția sancțiunilor aplicate Rusiei și efectuăm în mod regulat o evaluare a riscurilor pe această bază. Suntem în dialog constant cu clienții și furnizorii noștri din regiune, ceea ce ne permite, de asemenea, să identificăm orice impact asupra afacerii și lanțurilor noastre de aprovizionare într-un stadiu incipient și să acționăm în consecință. Este de așteptat ca aceste evenimente să afecteze activitățile din diferite sectoare ale economiei, să aibă ca rezultat creșteri suplimentare ale prețurilor la energie în Europa și un risc crescut de perturbări ale lanțului de aprovizionare. (…) Efectele conflictului Rusia-Ucraina reprezintă un eveniment neajustabil după perioada de raportare și, prin urmare, nu are impact asupra recunoașterii și evaluării activelor și pasivelor la data bilanțului. În prezent, există un grad ridicat de incertitudine în legătură cu conflictul militar și care vor fi repercusiunile economice. În general, impactul conflictului și al oricărei escaladări ulterioare asupra performanței afacerii în 2022 nu pot fi determinate în prezent cu suficientă acuratețe. În această etapă, conducerea nu se așteaptă ca un astfel de conflict să aibă un impact negativ semnificativ asupra operațiunilor grupului și asupra valorii recuperabile a activelor pe termen lung ale grupului (…)", se afirmă în raportul anual al CA-ului RRC.

Grupul Rompetrol Rafinare, care se aprovizionează cu țiței prin terminalul de la Novorosisk al conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), și-a bugetat pentru 2022 pierderi nete de 54,7 milioane dolari, la o cifră de afaceri brută de peste 4,4 miliarde dolari. Anul trecut, compania a înregistrat pierderi de 186,7 milioane dolari, la o cifră de afaceri brută de 4,62 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni titei rusia
rompetrol petromidia titei rusesc
importuri titei rusesc ue
embargo titei rusia