Plan de retehnologizare la centrala Cernavodă: 5.000 de scule de 1.500 de tone în 100 de containere maritime, folosite și în Argentina. Nuclearelectrica vrea să economisească 89 milioane dolari

Plan de retehnologizare la centrala Cernavodă: 5.000 de scule de 1.500 de tone în 100 de containere maritime, folosite și în Argentina. Nuclearelectrica vrea să economisească 89 milioane dolari

Imagine din procesul de retehnologizare a unității 2 a centralei nucleare Candu canadiene Darlington. Sursă foto: https://www.aecon.com/

scris 29 mar 2021

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica (SNN), controlat de stat prin Ministerul Energiei cu peste 82% din capital, a cerut acordul acționarilor pentru a folosi, la retehnologizarea reactorului 1 al centralei, un set de scule de retubare care a mai fost utilizat deja la retehnologizarea cu succes a centralei Embalse din Argentina, în perioada 2016-2018, printre avantajele acestei variante numărându-se costul estimat, cu circa 89 milioane dolari mai mic decât cel al achiziției unui set nou de scule, dar și economisirea timpului necesar fabricării unui set nou, precum și faptul că setul existent a fost deja verificat în practică.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane
Urmărește-ne și pe Google News

Cu denumirea generică "scule de retubare" este desemnat un ansamblu de "dispozitive complexe și echipamente dedicate speciale", o bună parte din ele de mari dimensiuni. Retubarea este principala operațiune din cadrul retehnologizării unui reactor nuclear și constă în schimbarea componentelor reactorului.

Compania canadiană Candu Energy, parte a grupului SNC Lavalin, care deține drepturile de proprietate intelectuală asupra tehnologiei CANDU implementată și la Cernavodă, și la Embalse, a dezvoltat și o tehnologie de retubare a reactoarelor de acest tip, care include prelucrarea mecanică, prin tăiere și aplatizare, în interiorul reactorului, a elementelor ce sunt extrase din acesta în vederea înlocuirii și transportarea lor în containere la depozitul de deșeuri radioactive.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

"Configurația acestor containere de deșeuri și dispozitivele de încarcăre/descărcare a acestora au un impact direct asupra proiectării instalației de depozitare a deșeurilor mediu active rezultate din retehnologizare. Încercările și testele de calificare efectuate anterior de SNC Lavalin (...) au reprezentat cheia pentru determinarea detaliilor specifice fiecărei activități din cadrul retubării: extragere componente existente, inspecție, instalare componente noi și testarea acestora, transport componente demontate, în stare ecranată, către depozitul de deșeuri. În urma acestor teste, a fost dezvoltat un set de dispozitive complexe și echipamente dedicate (numit, in continuare, “set scule retubare”), care au fost folosite cu succes la retubarea reactoarelor CANDU", se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Până în prezent, au fost retehnologizate 6 reactoare CANDU în întreaga lume, în Canada, Argentina și Coreea de Sud, alte 2 reactoare canadiene fiind în prezent în proces de retehnologizare.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

"Setul de scule retubare folosite pentru demontare, inspecție și instalare este compus din 19 sisteme majore, care includ peste 450 de tipuri separate de scule și peste 5.000 de scule individuale. Întregul set cântărește 1.500 de tone și este păstrat și transportat în aproximativ 100 de containere maritime de 6 și 12 metri lungime. (...) Setul de scule retubare conține componente complexe și de aceea este inclus în categoria echipamentelor cu timp lung de procurare/fabricație. Ele trebuie să fie disponibile înainte de oprirea pentru retehnologizare, întrucât sunt utilizate la pregătirea, în condiții de lucru simulate (mock-up), a personalului care va lucra cu ele", se menționează în document.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Încă de la finalul anului 2018, cei de la SNC Lavalin au transmis SNN că ar putea folosi la retehnologizarea Cernavodă 1 setul de scule retubare care a fost utilizat anterior la Embalse Argentina. Setul respectiv a fost transportat în Canada și este în prezent depozitat în Mississauga, Ontario, iar în urma evaluării Candu Energy a rezultat că poate fi folosit la retubarea unității 1 de la Cernavodă fără nicio modificare. Nuclearelectrica precizează că cei de la Candu Energy vor face o evaluare a stării materiale a sculelor existente, în urma căreia unele din ele vor fi retehnologizate, iar cele pentru care decontaminarea sau/și retehnologizarea nu este/sunt fezabilă/fezabile se vor înlocui cu scule nou confecționate, rezultând un set de scule funcțional.

O relatăre detaliată despre desfășurarea operațiunilor de retehnologizare a centralei nucleare Embalse din Argentina poate fi citită aici.

Afacerile online: creștere sau stagnare? CITEȘTE ȘI Afacerile online: creștere sau stagnare?

"Utilizarea unui set nou de scule retubare reprezintă o altă opțiune care poate fi luată în considerare. În acest caz, proiectarea și intocmirea specificațiilor de procurare este făcută tot de către Candu Energy, care va trebui să asigure procurarea, supravegherea în timpul fabricației și recepția sculelor. Cea mai mare parte din sculele pentru retubare au fost fabricate până în prezent la Automation Tooling Systems Inc. (ATS) în Canada. Fabricarea unui set complet de scule retubare durează circa 3 ani din momentul lansării comenzii și costul estimat al unui set nou de scule este cu circa 89 milioane dolari mai mare decât al setului de scule folosit la Embalse retehnologizat", argumentează Nuclearelectrica, operatorul adăugând că, dacă se va decide cumpărarea unui set nou de scule, "întârzierile în achiziție și fabricație pot conduce la creșterea duratei drumului critic al proiectului (de retehnologizare – n.r.)".

INTERVIU Valentin Bancu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Valentin Bancu, despre premium în business

Indiferent de varianta aleasă (refolosirea sculelor de la Embalse sau achiziția unui set nou), Nuclearelectrica va putea beneficia de îmbunătățirile avute în vedere de Candu Energy la tehnologia de retubare, care urmează să fie puse în practică la retehnologizarea reactorului 3 al centralei nucleare canadiene Darlington. Canadienii estimează că îmbunătățirile ar putea reduce durata retubării cu peste o lună, însă contra unei majorări de costuri de ordinul a zeci de milioane de dolari.

Astfel, SNN recomandă acționarilor să opteze pentru varianta refolosirii sculelor de retubare utilizate în Argentina. Acordul acționarilor este necesar întrucât este vorba de o investiție ce depășește valoarea de 50 milioane euro. Aceștia se vor pronunța prin vot asupra solicitării Nuclearelectrica într-o AGA convocată spre finalul lunii aprilie.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

"(...) este necesară emiterea, de către SNN, a unei scrisori de intenție/angajament, prin care să se comunice SNC Lavalin intenția fermă a SNN de a folosi, la retehnologizarea reactorului unității 1 de la CNE Cernavodă, setul de scule retubare folosit la Embalse. Emiterea acestei scrisori de intenție/de angajament este necesară pentru ca SNC Lavalin/Candu Energy să păstreze în continuare disponibil setul de scule retubare folosit la Embalse, în stare de funcționare (set care se află depozitat în prezent într-un spațiu inchiriat de SNC Lavalin în Misissasauga, Canada), în vederea utilizării sale la retubarea reactorului unității 1. Utilizarea efectivă a acestui set de scule retubare se va face însă în cadrul derulării contractului de retubare, document care va fi semnat după aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului de retehnologizare, așadar contractarea acestui set de scule urmează a se face prin semnarea contractului de retubare a unității 1 de la CNE Cernavodă. La acest moment, SNN trebuie numai să își exprime interesul/angajamentul ferm pentru utilizarea, în viitor, a setului de scule retubare folosit la Embalse, utilizarea efectivă a acestei opțiuni fiind, cum spuneam, condiționată de derularea efectivă a etapelor ulterioare de realizare a proiectului de retehnologizare a unității 1", se mai precizează în document.

FOTO Tom Cruise își vinde o proprietate CITEȘTE ȘI FOTO Tom Cruise își vinde o proprietate

Până în prezent, Nuclearelectrica a finalizat mai multe proceduri de achiziții de servicii premergătoare retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă. Cel mai recent contract, în valoare de 3,156 milioane euro plus TVA, a fost atribuit în februarie unei subsidiare a gigantului canadian Ontario Power Generation, pentru servicii de inginerie necesare elaborării programului de conservare a sistemelor și componentelor unității 1 de la Cernavodă pe perioada retehnologizării, când reactorul va fi golit de apă, plus asistență tehnică pe perioada implementării acestui program.

Retehnologizarea propriu-zisă ar urma să înceapă către finalul anului 2026, costurile operațiunii fiind estimate preliminar la până la 1,5 miliarde euro. Studiul de fezabilitate privind retehnologizarea va fi finalizat până la sfârșitul lui 2021, iar pe baza concluziilor sale Nuclearelectrica urmează să ia decizia finală de investiție.

Studiul va trebui să evalueze inclusiv dacă, pentru a fi rentabilă economic, retehnologizarea va avea nevoie și de măsuri de sprijin din partea statului, cum ar fi garanții de stat pentru obținerea de finanțări și implementarea așa-numitelor "contracte pentru diferență" (CfD).

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 centrala nucleara cernavoda
retehnologizare cernavoda
retehnologizare reactor centrala cernavoda
contracte pentru diferenta ajutor de stat productie energie electrica
garantii de stat centrala cernavoda
nuclearelectrica retehnologizare cernavoda