Prețul petrolului și-ar putea reveni timid, după ce două dintre cele mai importante organizații din domeniu la nivel mondial au anunțat ieri estimări privind o viitoare reducere a ofertei, pe de o parte, și o menținere a actualului ritm de creștere a cererii pe de alta.
Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat, prin vocea secretarului său general Abdullah al-Badri, că se așteaptă la o piață mai puțin dezechilibrată în 2016.
OPEC se așteaptă la o piață mai echilibrată în 2016
“În opinia noastră, cererea la nivel global își va păstra actuala tendință sustenabilă de creștere. De asemenea, anticipăm o reducere a ofertei, prin reducerea componentei sale care provine din statele non-membre ale OPEC și implicit, o majorare a cererii pentru petrolul PEC”, a declarat al-Badri, citat de Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Majoritatea creșterii ofertei de țiței din ultimii ani provine din zăcăminte cu înalte costuri de producție, a explicat Al-Badri, cu trimitere directă la costurile ridicate de extragere al petrolului din formațiuni de șist din Statele Unite.
EIA: Producția SUA a ajuns la minimul ultimului an și jumătate
Producția de petrol din formațiuni de șist va înregistra în decembrie o scădere pentru a opta lună consecutivă, potrivit previziunilor publicate luni de Energy Information Administration (EIA), brațul statistic al Departamentului de Stat pentru Energie.
Producția totală de petrol din SUA ar urma să înregistreze o scădere record de 118.000 barili pe zi, până la nivelul de 4,95 milioane de barili pe zi. Acesta este cel mai redus nivel al producției din SUA din septembrie 2014 până în prezent.
IEA: Strategia OPEC ar putea avea un efect de bumerang
Cu toate acestea, într-un raport publicat luni, o altă instituție importantă, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), susține că strategia OPEC de a nu-și reduce producția în condițiile unui excedent de cerere pe piață ar putea avea un efect de bumerang.
În opinia IEA, citată de The Wall Street Journal, “politica OPEC de a a-și asigura o cotă de piață mai ridicată prin menținerea producției” ar pute conduce la o menținere a prețului petrolului Brent în apropierea nivelului de 50 de dolari pe baril până la finalul acestui deceniu. Drept urmare, execuțiile bugetare ale statelor membre ar putea suferi, veniturile din exporturile de petrol la un preț de 50 de dolari fiind cu 25% mai reduse decât cele dintr-un petrol cotat la 80 dolari pe baril.
De altfel, EIA anticipează o revenire a prețului petrolului Brent la 80 de dolari pe baril de-abia în 2020.
Petrolul s-a apreciat în debutul ședinței de marți
Prețul petrolului a reacționat la declarațiile celor două organizații, OPEC și EIA, “aurul negru” apreciindu-se în debutul ședinței de tranzacționare de marți pe piețele asiatice. Astfel, petrolul West Texas Intermediate (WTI), etalon pe piața americană a crescut cu 28 de cenți, până la nivelul de 44,06 dolari pe baril la ora 04:09 GMT, după ce luni pierduse numai puțin de un procent.
Petrolul Brent, etalon pe piața globală, s-a apreciat la rândul său cu 21 de cenți până la aceeași oră, ajungând la 47,4 dolari pe baril, după ce ieri s-a depreciat cu 0,5%.