Petrolul se apreciază, investitorii considerând că OPEC și-a respectat angajamentul de reducere a producției

Petrolul se apreciază, investitorii considerând că OPEC și-a respectat angajamentul de reducere a producției
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 feb 2017

Petrolul, atât Brent-ul, cât și West Texas Intermediate (WTI), s-au apreciat în dimineața zilei de vineri după ce Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a confirmat datele Platts, publicate ieri de Profit.ro, potrivit cărora statele membre ale cartelului OPEC și-au respectat în proporție de peste 90% angajamentele de reducere a producției asumate.

La ora 12:30 (ora României), țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și globală) se apreciase cu 1,17% sau cu 65 de cenți, tranzacționându-se la un nivel de 65,28 dolari pe baril.

Urmărește-ne și pe Google News

O evoluție similară a înregistrat și petrolul WTI (de referință pe piața americană, care la aceeași oră se putea achiziționa cu 53,53 dolari pe baril, în creștere cu 1% sau 53 de cenți față de nivelul înregistrat la închiderea ședinței de tranzacționare de joi.

Potrivit AIE, producția cartelului OPEC a scăzut în luna ianuarie la 32,06 milioane de barili pe zi, cu un milion de baril pe zi mai puțin decât producția înregistrată în luna decembrie.

Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată CITEȘTE ȘI Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată

AIE susține că, deși reprezintă doar 90% din scăderea asumată, reducerea producției OPEC din ianuarie este una dintre cele mai mari din istoria OPEC. În 2009, de exemplu, ultima oară când au adoptat o măsură similară, statelor membre ale cartelului le-au trebuit două luni pentru a putea ajunge la o reducere echivalentă cu 80% din angajamentele asumate.

Și statele non-membre ale cartelului care și-au asumat o reducere a producției s-au conformat, însă într-o mai mică măsură. Rusia, de exemplu, și-a redus producția cu 100.000 de barili pe zi, o reducere de doar o treime din cea asumată.

Per total, producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, susține AIE.

Evoluția producției OPEC în luna ianuarie

Petrolul se apreciază, investitorii considerând că OPEC și-a respectat angajamentul de reducere a producției

Potrivit datelor Platts, publicate ieri, de Profit.ro, cele 10 state membre OPEC care și-au asumat reducerea producției au micșorat nivelul acesteia în luna ianuarie cu 1,14 milioane de barili pe zi față de nivelul din luna octombrie a anului trecut, nivel prevăzut în acordul semnat la Viena la finalul lunii noiembrie. Reducerea de 1,14 milioane de barili pe zi reprezintă 91% din cea asumată prin acord, ceea ce i-a făcut pe specialiștii de la Platts să acorde o notă de A- OPEC pentru eforturile făcute în luna ianuarie.

În total, cele 13 state membre OPEC (cel de-al 14-lea stat Indonezia suspendându-și statutul de membru ca urmare a deciziei de reducere a producției) au extras 32,16 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, în scădere cu 690.000 de barili pe zi față de volumul înregistrat în luna decembrie.

Potrivit acordului semnat în noiembrie la Viena, statele membre OPEC ar fi trebuit să-și reducă nivelul producției timp de șase luni consecutiv, cu 1,2 milioane de barili pe zi față de cel înregistrat în luna octombrie a anului trecut. Reducerea înregistrată în ianuarie este una apropiată de acest nivel, de 1,14 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
petrol
opec
platts
reducere