Petrolul, principalele piețe de acțiuni au trecut pe creștere puternică vineri

Petrolul, principalele piețe de acțiuni au trecut pe creștere puternică vineri
scris 11 mar 2016

Cotațiile petrolului au trecut pe creștere vineri, susținute de o revenire a cererii și de aprecierea yuanului față de dolarul american, însă analiștii avertizează că majorarea prețurilor este prematură, în condițiile în care surplusul din piețe se menține la un nivel ridicat, scrie Reuters.

În jurul orei 11:30, petrolul Brent era în urcare cu 1,45%, la 40,63 dolari/baril, în timp ce barilul de petrol WTI se tranzacționa la 38,56 dolari, în creștere cu 1,9% față de referință. În prima parte a dimineții, cotația WTI a atins un maxim intraday de 38,86 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Aurul negru s-a ieftinit joi, după ce mai multe surse din cadrul OPEC au declarat că, cel mai probabil, întâlnirea marilor producători, așteptată pe 20 martie în Rusia, nu va avea loc.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Avansul de vineri survine în contextul aprecierii yuanului, care s-a întărit la maximul acestui an în raport cu dolarul american, până la 6,4877 unități. Aprecierea yuanului se reflectă în scăderea prețurilor de import pentru China, al doilea mare importator de petrol la nivel global, iar autoritățile de la Beijing profită de această oportunitate pentru a-și suplimenta rezervele strategice.

Euro crește puternic față de dolar, după ce Draghi a afimat că nu anticipează reducerea suplimentară a ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Euro crește puternic față de dolar, după ce Draghi a afimat că nu anticipează reducerea suplimentară a ratelor de dobândă

Totodată, revenirea cererii din partea fondurilor de investiții sprijină creșterea cotațiilor, potrivit traderilor.

"Fondurile au trecut în ofensivă, iar piața pare axată pe un preț în jurul a 40 dolari", spune Pete Donovan, broker la firma Liquidity Energy din New York. 

Pe de altă parte, economistul băncii HSBC Fred Neumann avertizează că scumpirea petrolului din ultima perioadă nu este sustenabilă, în condițiile în care surplusul din piețe rămâne la un nivel ridicat, de peste 1 million de barili/zi.

"Surplusul din piețe constituie o problemă. Asta înseamnă că orice revenire a cererii din China, cel mai probabil de mică amploare, nu va fi suficientă pentru susține avansul recent al prețurilor. Excedentul de petrol trebuie să scadă în continuare. În contextul dobânzilor aflate la minime record, acest lucru nu va fi posibil prea curând", a spus Neumann.  

Pe piețele de capital, principalii indici ai burselor din Asia și Europa au urcat puternic vineri, în condițiile în care investitorii analizează deciziile de politică monetară anunțate ieri de Banca Centrală Europeană (BCE).

Inițial, acțiunile europene au crescut imediat după ce BCE a anunțat noi măsuri pentru stimularea economiilor din zona euro, însă comentariile lui Mario Draghi privind probabilitatea redusă pentru noi tăieri ale dobânzilor au împins cotațiile în teritoriu negativ.

Volatilitate ridicată a petrolului - cauzată de evoluția cererii celui mai mare importator, China CITEȘTE ȘI Volatilitate ridicată a petrolului - cauzată de evoluția cererii celui mai mare importator, China

Moneda unică europeană a avut o evoluție similară. După ce inițial a scăzut cu 1,2% față de dolar, euro s-a apreciat la maximul ultimei luni în urma comentariilor lui Draghi.

Vineri dimineață, euro se tranzacționa la 1,1141 unități pentru un dolar, în scădere cu 0,37% față de închiderea de ieri.

Indicele Stoxx Europe 600 era în urcare cu 1,6%, sprijinit de creșteri puternice în sectoarele bancar și petrolier. Acțiunile UniCredit au avansat cu 6,5%, cele ale Banco Popular Español cu 7,5%, iar titlurile Deutsche Bank cu 5%.

Bursa de la Frankfurt se aprecia cu 1,94%, piața de capital de la Paris cu 2,1%, iar bursa de la Londra cu 1,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
burse
cotatii
bce
china
yuan