Cotațiile petrolului au scăzut puternic în tranzacțiile de luni, până la minimele ultimelor trei săptămâni, pe fondul temerilor privind reducerea cererii, în condițiile în care numărul infecțiilor cu noul coronavirus continuă să crească în ritm alarmant în SUA și Europa.
În jurul orei 18:00 (ora României), prețul petrolui Brent cu livrare în decembrie era în scădere cu 3,52%, la 40,32 dolari/baril, după ce anterior a atins un minim intraday de 40,28 dolari, cel mai scăzut nivel din 5 octombrie, potrivit MarketWatch.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, era în scădere cu 3,8% față de prețul de la închiderea tranzacțiilor vineri, la 38,35 dolari/baril.
CITEȘTE ȘI Cumpărătorul activelor CEZ din România a strâns 6 miliarde euro de la investitori în mai puțin de un an de la înființare. Ce a mai cumpărat“Creșterea cazurilor de Covid-19 provoacă temeri, iar prețurile petrolului scad – astfel poate fi rezumată situația din piața petrolului. Numărul record de aproape 500.000 de noi cazuri de infecție la nivel mondial din ultimele zile nu doar că evidențiază riscurile pe care le prezintă restricțiile imediate din domeniul transportului, ci și diminuează așteptările privind cererea pe termen lung”, notează analistul Eugen Weinberg de la Commerzbank.
Numărul cazurilor de infecție cu Covid-19 confirmate la nivel global a urcat la 43 milioane luni, iar numărul deceselor a atins 1,15 milioane, potrivit datelor publicate de Universitatea John Hopkins. Mai multe state europene au înăsprit restricțiile de activitate în încercarea de a frâna răspândirea coronavirusului.
În SUA, numărul infecțiilor zilnice a atins un nivel record vineri, depășind vârful anterior, înregistrat în luna iulie.
În ceea ce privește oferta de petrol, compania libiană de stat NOC a anunțat că a ridicat starea de forță majoră pentru perimetrul El-Feel, producția urmând să atingă 1 milion de barili pe zi în următoarele săptămâni.
“Într-un mediu în care există îngrijorări reînnoite cu privire la perspectiva cererii, ultimul lucru de care are nevoie acum piața este o ofertă suplimentară”, a comentat și analistul Warren Patterson de la ING, citat de Reuters.