Cotațiile petrolului au început săptămâna în scădere puternică, investitorii îndreptându-și atenția către noile restricții din China menite să limiteze răspândindirea coronavirusului și efectul potențial asupra cererii de țiței.
China a început, luni, să închidă cea mai mare parte a centrului financiar Shanghai în vederea testării locuitorilor pentru Covid-19, după ce a raportat un nou record zilnic pentru infecții asimptomatice. Carantina, care va fi implementată în două etape, va fi cea mai amplă de când autoritățile au izolat întreaga populație din Wuhan - epicentrul focarului inițial - în casele lor, la începutul anului 2020.
"Piețele globale par să fie puțin nervoase în ceea ce privește eficiența politicii de toleranță zero a Chinei față de Covid și potențialul pentru mai multe perturbări ale cererii și ale lanțului de aprovizionare, deoarece s-ar putea să avem de-a face doar cu vârful icebergului", a comentat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, citat de MarketWatch.
CITEȘTE ȘI Noi scumpiri. Cea mai ieftină motorină a sărit de 8,2 lei/l. Benzina poate fi cumpărată și cu 7,7 lei/lÎn jurul prânzului, petrolul Brent cu livrare în luna mai se tranzacționa la 115,99 dolari/baril, în scădere cu 3,86% raportat la referința de vineri. Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 4,21%, la 109,11 dolari/baril.
Prețurile petrolului beneficiază de sprijin pe fondul întreruperilor neașteptate ale fluxului de țiței la terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Kazahstan, de pe coasta rusă a Mării Negre.
"Vremea severă a provocat avarii la două dintre cele trei sisteme de acostare ale terminalului, iar oprirea încărcărilor are un impact asupra fluxurilor de țiței de aproximativ 1 milion de barili/zi - semnificativ în contextul unor piețe deja tensionate. Se pare că reparațiile vor dura cel puțin o lună, ceea ce sporește incertitudinea privind aprovizionarea pe termen scurt și susține prețurile petrolului", potrivit lui Innes.
Investitorii sunt atenți și la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și la impactul războiului asupra aprovizionării cu energie. Mai multe țări din Uniunea Europeană au rezistat până acum presiunilor de a se alătura embargoului impus de Marea Britanie și SUA asupra petrolului rusesc, din cauza dependenței lor ridicate de aceste livrări.
Negociatorii ruși și ucraineni vor relua discuțiile luni.