Cotațiile petrolului scad accelerat vineri, în linie cu prețul acțiunilor și obligațiunilor guvernamentale, pe fondul temerilor privind o eventuală recesiune, alimentate de măsurile de înăsprire monetară la nivel global.
În jurul orei 19:50 (ora României), petrolul Brent cu livrare în noiembrie se tranzacționa la 85,70 dolari/baril, în scădere cu 5,3% față de referința de joi.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) consemna un declin de 6,16% pe bursa de mărfuri New York Mercantile, la 78,35 dolari/baril.
CITEȘTE ȘI Efectele OUG 119: Gazele se comercializează pe BRM exclusiv pe piețele spot. Nicio tranzacție cu o maturitate mai mare de o zi în luna septembrie. Consumatorii non-casnici, inclusiv instituțiile de stat, vor avea dificultăți în a-și găsi furnizorCotațiile ambelor sortimente de țiței au atins cele mai mici valori din luna ianuarie și sunt pe cale să înregistreze un declin săptămânal de peste 6%.
Acțiunile și obligațiunile guvernamentale au înregistrat corecții abrupte astăzi, indicele bursier global MCSI coborând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în contextul în care investitorii analizează perspectiva înăspririi mult mai agresive a politicii monetare în SUA, în timp ce piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru a susține yenul.
"Petrolul scade în linie cu piețele financiare în general, în contextul în care traderii se confruntă cu temerile legate de o recesiune masivă. Tensiunile geopolitice de proporții monstruoase, inflația la maximele ultimelor decenii și dolarul care se apreciază neclintit, toate acestea vor provoca cu siguranță distrugerea cererii de petrol", a comentat pentru MarketWatch Manish Raj, director financiar la Velandera Energy Partners.
Principalii indici bursieri americani se depreciau cu până la 2,3% la ora menționată.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a extins declinul din prima parte a zilei și a închis tranzacțiile în coborâre cu 2,3%, la 390,40 puncte, cel mai redus nivel de la finele anului 2020.
Stoxx 600 a pierdut peste 20% din valoare față de ultimul maxim, atins în ianuarie, intrând, astfel, într-o piață bear.
Este cel mai recent indice bursier regional care închide în teritoriu bear, notează Bloomberg. Euro Stoxx 50 și indicele DAX al bursei de la Frankfurt au intrat în piața bear în martie, iar S&P 500 în iunie, pe fondul îngrijorărilor legate de politicile agresive ale băncilor centrale în lupta cu inflația, ce amenință să împingă economiile în recesiune.
Acțiunile europene au fost supuse unei presiuni deosebite în acest an, având în vedere războiul din Ucraina și criza energetică de pe continent.