ADX Energy Panonia SRL, subsidiara locală a companiei australiene de petrol și gaze ADX Energy, se judecă în peste 90 de procese cu proprietarii de terenuri din județul Timiș care nu-i permit accesul pe proprietățile lor în vederea executării de prospecțiuni geologice în perimetrul de hidrocarburi Parța, concesionat de australieni.
Urmărește-ne și pe Google News
Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern prin care companiei australiene i se aprobă solicitarea de prelungire cu 30 de luni, de la 6 la 8,5 ani, a perioadei de explorare prevăzute de acordul petrolier de concesionare a perimetrului Parța din județul Timiș.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În justificarea solicitării lor de prelungire cu 2 ani și jumătate a perioadei de explorare, cei de la ADX Energy arată că lucrările de prospecțiune au fost întârziate și obstrucționate de mai mulți factori, care nu puteau fi prevăzuți la data încheierii acordului petrolier.
Astfel, potrivit documentului citat, compania menționează "confuziile create între noțiunile de resurse convenționale și resurse neconvenționale, precum și efectele defavorabile asociate cu explorarea resurselor neconvenționale".
Începând cu anul 2013, mai mulți locuitori din aria perimetrului Parța din Timiș și-au manifestat nemulțumirea față de lucrările de prospecțiuni seismice desfășurate în zonă, unii dintre aceștia acuzând derularea acestora pe proprietățile lor fără acordul lor, iar alții suspectând că ar fi vorba de explorări pentru gaze de șist și temându-se de efectul acestora asupra mediului înconjurător.
În replică, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a susținut în mai multe rânduri că nemulțumirile sunt doar rezultatul unor dezinformări. La rândul lor, australienii au precizat că nu intenționează să utilizeze în România metode neconvenționale de foraj, precum fracturarea hidraulică folosită la explorarea pentru gaze de șist. Acordul petrolier de concesionare a perimetrului Parța prevede explorarea și exploatarea zăcămintelor convenționale de petrol și gaze naturale din zona Timișoarei.
"Reacție negativă în mass-media"
ADX Energy mai arată că a întâmpinat probleme cu obținerea dreptului de acces la terenuri în vederea efectuării de prospecțiuni geologice, având în vedere că autoritățile locale nu i-au furnizat informații cu privire la datele de identificare a proprietarilor, iar negocierile cu proprietarii identificați nu a fost finalizate datorita solicitării unor despăgubiri "neechitabile".
De asemenea, mai susțin australienii, o parte din proprietarii notificați au refuzat în mod nejustificat accesul la terenuri sau nu au răspuns notificării în termen de 60 de zile, compania fiind astfel nevoită să promoveze peste 90 de acțiuni în instanță.
Compania menționează și întârzierile în obținerea autorizațiilor de construcție pentru executarea prospecțiunilor seismice pe perimetrul Parța, întârziere datorată autorităților locale din zonă.
ADX Energy mai justifică întârzierea programului de lucrări de pe perimetrul Parța prin "interzicerea prin hotărari ale consiliilor locale a explorării sau exploatării hidrocarburilor - petrol, gaze, gaze de șist - pe terenurile proprietate publică sau privată", fapt care a făcut imposibilă obținerea de acorduri și permise în vederea derulării activității de explorare în respectivele unități administrative, precum și "reacția negativă în mass-media cu privire la explorarea-exploatarea gazelor de șist".
În octombrie anul trecut, ADX Energy anunța că, pe baza prospecțiunilor seismice derulate până atunci, estimează resursele de hidrocarburi de pe concesiunea Parța la 8,1 milioane barili țiței și 1,09 miliarde mc gaze naturale și preciza că are ca obiectiv demararea forajului unor sonde de explorare în a doua jumătate a lui 2015.
Acordul de concesiune pentru perimetrul Parța a fost încheiat de Guvern cu cei de la ADX Energy în 2012. ADX Energy are sediul în Perth, Australia, și are avize pentru explorări de hidrocarburi în Europa și Africa de Nord.
Ce spune legea
Legea Petrolului nr. 238/2004 prevede că titularii acordurilor petroliere au drept de folosință și de acces, în condițiile legii, la terenurile necesare desfășurării operațiunilor petroliere, în limitele perimetrului prevăzut în acordul petrolier. Potrivit legii, asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare petrolieră și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului acordului petrolier, un drept de servitute legală.
Exercitarea dreptului de servitute legală se face contra plății unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenției încheiate între părți, cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri și/sau permise.
În cazul în care părțile nu ajung la un acord de voință în termenul prevăzut, stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanță, în condițiile legii.
Durata servituții legale este cea a operațiunilor petroliere, iar terenurile ce urmează a fi afectate vor fi determinate, în ceea ce privește suprafețele și proprietarii, după principiul celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate. Accesul la terenurile afectate de servitutea legală se stabilește prin negocieri între titularul acordului petrolier și proprietarii de terenuri, cu respectarea principiului egalității de tratament și al echității.
Autoritățile locale nu au jurisdicție asupra subsolului
Potrivit Constituției României, bogățiile de interes public ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice. În baza acestei prevederi, Prefectura Vaslui a câștigat în instanță, începând cu anul 2013, procesele intentate împotriva mai multor consilii locale comunale din județ, care adoptaseră hotărâri de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriile lor. Prin hotărârile respective se interzicea eliberarea de avize, certificate de urbanism și autorizații de construire în vederea amplasării de sonde de explorare sau extracție pe teritoriile comunelor respective.
Instanțele de judecată au desființat hotărârile de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist adoptate de consiliile locale comunale din Vaslui în baza faptului că, potrivit Constituției, zăcămintele subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului și nu a unităților administrativ-teritoriale. În consecință, potrivit judecătorilor, consiliile locale și-au depășit atribuțiile adoptând respectivele hotărâri.
Aceste hotărâri afectau planurile de lucrări ale companiei americane de petrol și gaze Chevron pe concesiunea de la Bârlad. În februarie anul acesta, însă, Chevron a anunțat că renunță la respectiva concesiune, după finalizarea lucrărilor de explorare a acesteia. Reprezentanții companiei au spus atunci că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care "nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron".
După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor, susținuți și de mai multe ONG-uri ecologiste.