Producătorul german de energie Steag GmbH, controlat de un consorțiu format din 6 companii de utilități ale tot atâtor municipalități din regiunea Rin-Ruhr, a decis să "ierte" una dintre firmele pe care le deține în România și prin care operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea de o datorie în valoare de 75 milioane euro, rezultată dintr-un credit pe care i l-a acordat în calitate de acționar în urmă cu 4 ani.
Decizia a fost luată de germani la puțin timp după ce compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a făcut publică informația că este interesată de preluarea parcului Crucea Nord, în condițiile eșecului demersului său de a cumpăra activele din România ale grupului ceh CEZ.
Astfel, Steag Gmbh intenționează să renunțe la o creanță asupra Crucea Wind Farm SA, pe care o controlează aproape integral, în sumă 75 milioane euro (circa 363,7 milioane lei) și datând din 2016.
CITEȘTE ȘI Statele Unite cer ca investigația internațională condusă de OMS asupra originii noului coronavirus să fie ”transparentă și incluzivă”În contul creanței respective, Steag GmbH va dobândi o singură acțiune în plus la Crucea Wind Farm SA, emisă însă cu primă de emisiune. Prin această operațiune, capitalul social al firmei românești va fi majorat cu numai 10 lei. Restul de creanță la care se renunță, de 363,689 milioane lei, va reprezenta primă de emisiune aferentă majorării de capital.
Potrivit legislației în vigoare, primele de emisiune reprezintă pentru firme un element de capital propriu, similar rezervelor, contribuind la majorarea activului propriu al unei societăți. Ele pot fi utilizate pentru acoperirea pierderilor contabile înregistrate în anii anteriori. Distribuirea lor către acționari, care poate fi făcută oricând pe parcursul unui an (spre deosebire de dividende), nu generează venituri impozabile.
"Este în interesul societății (Crucea Wind Farm SA – n.r.) să se aprobe majorarea de capital social avută în vedere ca o etapă preliminară în remedierea poziției activului net și pentru a asigura respectarea articolului 153-24 din Legea societăților", se arată într-un document al companiei. Potrivit prevederii legale citate, nu este permis ca activul net al unei societăți, determinat ca diferență între totalul activelor și totalul datoriilor acesteia, să reprezinte mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, în caz contrar fiind obligatorie fie reducerea capitalului social, fie dizolvarea firmei.
CITEȘTE ȘI Noul CEO al Renault, de la care se așteaptă un plan salvator, anunță primele măsuri, inclusiv pentru Dacia. Anularea unor modele în dezvoltare și introducerea altora noi. "Vom diferenția mai mult Renault de Dacia. Referința Dacia este Citroen!"La finalul anului trecut, Crucea Wind Farm SA avea capitaluri totale negative, de circa 334,9 milioane lei, datorii de 854,7 milioane lei, capital social subscris de 119,23 milioane lei și active totale de 534,7 milioane lei. Pe 2019, firma a raportat un profit net de 138,52 milioane lei, la venituri totale de numai 108,5 milioane lei, după pierderi cumulate de peste 591 milioane lei în perioada 2009-2018.
Parcul eolian Crucea Nord, cu putere instalată de 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. El a fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.
În septembrie, Hidroelectrica a lansat o licitație de achiziție de "servicii de consultanță specializată, asistență de due-diligence evaluare și intermediere fuziuni și/sau achiziții în cadrul procesului de vânzare (M&A) a Crucea Wind Farm SA și Steag Energie România SRL". A doua firmă este deținută tot de Steag GmbH și prestează servicii de operare tehnică și comercială pentru parcul eolian, terminând anul 2019 cu profit net de 1,72 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 6 milioane lei.
Steag GmbH deține capacități de producție de energie de circa 7.200 MW, preponderent în Germania, și are peste 6.000 de salariați. Compania este controlată de un consorțiu format din 6 companii de utilități deținute de municipalități din regiunea Rin-Ruhr a Germaniei, respectiv Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen și Dinslaken, și a avut încasări de peste 2 miliarde euro anul trecut.