Panfora Oil and Gas, parte a grupului ungar MOL, care deține concesiunea de petrol și gaze Curtici din județul Arad, a încheiat, din 2013 încoace, două acorduri de consultanță public affairs și un contract de servicii public relations pentru a debloca situația creată în zona de explorare a companiei prin protestele de amploare și refuzul în masă al proprietarilor de pe concesiune de a permite subcontractorilor Panfora să facă prospecțiuni seismice pe terenurile lor, proteste amplificate de reacția negativă a mass media și de acțiunile unor ONG-uri de protecția mediului.
Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de HG de prelungire cu 3 ani, de la 6 la 9 ani, a perioadei de explorare a perimetrului de hidrocarburi Curtici, la solicitarea Panfora Oil and Gas, ca urmare a întârzierii lucrărilor, din cauza problemelor menționate mai sus.
Astfel, în documentul citat, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) menționează, printre acțiunile Panfora în vederea pregătirii operațiunilor petroliere de la Curtici, "contractarea de servicii de consultanță specializată pentru deblocarea situației create: două acorduri de consultanță public affairs, contract de servicii public relations derulat din al doilea semestrul al anului 2013, două contracte de asistență și reprezentare juridică".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Panfora, întârzierea lucrărilor de prospectare și explorare de pe perimetrul Curtici a fost cauzată, printre altele, de dificultatea identificării proprietarilor terenurilor necesare lucrărilor de explorare, dificultate amplificată de nefinalizarea lucrărilor de cadastru în perimetru.
Panfora mai menționează, drept cauze ale întârzierii, "proteste de amploare și refuzul în masă de a acorda dreptul de trecere și de acces pe terenurile necesare desfășurării activității de achiziție seismică, reacția negativă în mass-media locală și națională cu privire la explorarea și exploatarea gazelor de șist, conexiunea negativă și confuziile create între noțiunile de resurse convenționale și resurse neconvenționale, în ciuda eforturilor considerabile făcute pentru combaterea acestei conjuncturi, prin informarea și asigurarea populației că lucrările au ca scop exclusiv explorarea și exploatarea resurselor convenționale de țiței și gaze, opoziția unor ONG-uri, mișcări împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și a fracturării hidraulice".
Subsidiara grupului MOL precizează că i-a dat în judecată pe proprietarii și arendașii de terenuri care nu au permis companiei și subcontractorilor acesteia accesul pe terenurile lor, în temeiul art. 7 alin. (1) din Legea petrolului, care stipulează că "Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare și asupra terenurilor necesare oricăror activități pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului (acordului petrolier – n.r.), un drept de servitute legală".
"În sprijinul solicitării sale, titularul a anexat dovezi ale acțiunilor întreprinse în vederea înlăturării circumstanțelor neprevăzute și a pus la dispoziția ANRM demersurile efectuate în vederea recunoașterii și exercitării dreptului de servitute legală. De asemenea. titularul a prezentat dovezi cu privire la campaniile de informare și comunicare", arată ANMR în nota de fundamentare.
Din 2013 încoace, atât Panfora, cât și compania-mamă MOL și ANRM, au afirmat public în repetate rânduri că Panfora nu urmărește explorarea și exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulica, ci dezvoltarea de zăcăminte convenționale de hidrocarburi, prin metode și tehnologii clasice.
Cu aceleași probleme se confruntă cei de la NIS Petrol, subsidiara din România a companiei sârbe de petrol și gaze Naftna Industrija Srbije AD (NIS), controlată de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus Gazprom, care au solicitat și ei ANRM prelungirea cu 3 ani a perioadei de explorare a 3 perimetre de hidrocarburi deținute de companie în vestul României, ca urmare a întârzierilor provocate de refuzul proprietarilor de terenuri de pe perimetre de a permite efectuarea de prospecțiuni seismice pe proprietățile lor, din cauza temerilor că NIS urmărește exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică.
În vara lui 2013, Panfora a anunțat că este gata să semneze un protocol cu proprietarii de terenuri din zonă, prin care să ateste că nu va explora și nici nu va exploata gaze de șist în perimetrul Curtici. În plus, compania a declarat că va respecta în totalitate drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri agricole și că este pregătită să plătească despăgubiri pentru orice culturi afectate în cadrul lucrărilor de prospecțiuni seismice pe care urmează să le deruleze.
În același an, activiști de mediu și localnici din localitatea Pungești, județul Vaslui, au desfășurat ample proteste față de intenția gigantului american de petrol și gaze Chevron de a amplasa prima sondă de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania primise toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.
Fracturarea hidraulică este procesul prin care se pompează la mare adâncime și cu mare presiune milioane de litri de apă sărată și nisip, amestecate cu un „cocktail” de substanțe chimice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane și eliberarea hidrocarburilor vizate. În legătură cu această tehnologie există temeri că ar prezenta riscuri semnificative de mediu, cum ar fi cel legat de poluarea rezervelor subterane de apă sau de amplificarea activităților seismice din zonele în care este utilizată.
Între timp, cei de la Chevron au anunțat că intenționează să renunțe la perimetrele concesionate în România, sugerând că explorările derulate pe aceste concesiuni nu au dus la descoperirea de zăcăminte exploatabile comercial. "Este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron", se arăta într-un comunicat al companiei din februarie anul acesta.
De altfel, perimetrul de 20.000 de metri pătrați de la Pungești unde Chevron a explorat anul trecut după gaze de șist a și fost redat circuitului agricol, după finalizarea de către americani a lucrărilor de reamenajare, în urma demontării sondei de explorare.