Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, ai cărei angajați esențiali au fost ținuți mai bine de 2 luni în izolare pentru a fi protejați de riscul infectării cu coronavirus, vrea ca întreg personalul său să fie testat pentru descoperirea eventualelor infectări cu COVID-19.
Astfel, Nuclearelectrica vrea să cumpere un număr de 5.400 de teste RT-PCR (Real Time – Polymerase Chain Reaction), care ar urma să fie utilizate de-a lungul unei perioade de 12 luni.
În acest scop, compania a demarat o procedură simplificată de licitație publică, pentru a achiziționa servicii medicale de testare RT-PCR în vederea diagnosticării COVID-19 pentru lucrătorii din cadrul SNN.
CITEȘTE ȘI PFA și alte activități independente - indemnizațiile din starea de urgență sunt venituri separate, nu trebuie luate în calcul pentru depășirea plafonului, iar impozitul și contribuțiile pot fi plătite până la 15 martie 2021Valoarea totală a achiziției este estimată la peste 1,83 milioane lei, iar ofertele trebuie trimise până pe 11 iunie.
Cele mai multe dintre testele RT-PCR avute în vedere pentru achiziție de către Nuclearelectrica sunt destinate angajaților de la centrala Cernavodă (5.000), restul fiind pentru cei de la Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești din Mioveni (300) și pentru personalul managerial și administrativ de la București (100).
Din 14 martie și până la finalul lunii mai, personalul esențial al centralei nucleare Cernavodă, numărând peste 800 de persoane, a fost ținut în izolare strictă la locul de muncă, pentru minimizarea riscului de infectare cu coronavirus. Din același motiv a fost amânată oprirea planificată a reactorului 1 al centralei.
De altfel, pe perioada stării de urgență, Guvernul a dispus prin ordonanță militară instituirea de măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național.