Niciun membru al OPEC nu trebuie să aibă permisiunea de a prelua cota de export de petrol a unui alt stat membru, a afirmat duminică un diplomat iranian, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu oferta Arabiei Saudite de a pompa mai mult țiței, ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite Iranului, transmite Reuters.
În timpul unei întâlniri cu secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, diplomatul iranian i-a cerut acestuia să nu implice organizația în politică, scrie News.ro.
”Nicio țară nu are dreptul, în nicio circumstanță, să preia cota de producție și export de petrol a unui alt stat membru, iar Conferința Ministerială a OPEC nu a emis nicio licență în acest sens”, a afirmat Kazem Gharibabadi, reprezentantul permanent al Iranului la OPEC, citat de agenția de presă a Ministerului iranian al Petrolului, SHANA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele american Donald Trump a retras în luna mai Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul și a anunțat sancțiuni împotriva statului membru al OPEC.
Washingtonul exercită presiuni asupra aliaților săi de a reduce la zero importurile de petrol iranian și vor impune o nouă serie de sancțiuni acestor livrări, în noiembrie.
Trump a cerut OPEC să producă mai mult petrol pentru a reduce prețurile. Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia au anunțat în luna mai că sunt pregătiți să relaxeze limitele impuse producției pentru a calma îngrijorările consumatorilor legate de ofertă.
”Iranul consideră că OPEC trebuie să își susțină cu fermitate membrii în acest moment și să blocheze comploturile altor țări care încearcă să politizeze organizația”, a spus Gharibabadi.
Arabia Saudită și Iranul sunt implicate în războaie regionale, în Yemen și Siria.
Iranul și alte state semnatare ale acordului regional, respectiv Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, colaborează pentru găsirea unei soluții prin care să salveze acordul nuclear, în pofida presiunilor americane.
Autoritățile de la Teheran au stabilit o serie de condiții pentru puterile europene, pentru continuarea acordului nuclear, între care măsurie ale băncilor europene pentru protejarea relațiilor comerciale și garantarea vânzărilor de petrol iranian.