O problemă de securitate a panourilor solare ar putea lăsa fără energie o parte a Europei. Pagubele ar putea fi de ordinul miliardelor de euro

O problemă de securitate a panourilor solare ar putea lăsa fără energie o parte a Europei. Pagubele ar putea fi de ordinul miliardelor de euro
scris 7 aug 2017

Un cercetător olandez în securitate avertizează asupra unei lacune de securitate în multe dintre panourile solare folosite în Europa.

Willem Westerhof, cercetător în securitate cibernetică în cadrul ITsec, a descoperit o vulnerabilitate în invertoarele folosite de panourile solare pentru a transforma curentul direct în curent alternativ.

Urmărește-ne și pe Google News

Produse de compania germană SMA Solar Technology, aceste invertoare se găsesc în mii de panouri solare conectate la internet în Europa, avertizează Westerhof.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ca și alte dispozitive din sfera Internet of Things, panourile solare pot ajunge, prin intermediul invertoarelor folosite și a conexiunii la internet, victimele hackerilor. O oprire simultană a panourilor solare ar putea crea probleme mari de alimentare pe continent.

O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie CITEȘTE ȘI O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie

Panourile în cauza ajung la o putere de 17 gigawați. Conform celui care a descoperit problema, în cel mai rău caz imaginat, o întrerupere a alimentării cu energie pentru trei ore ar crea pagube de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

SMA, producătorul german care a fost avertizat încă de la finele anului trecut, susține că nu toate produsele sunt afectate de problema descoperită de specialistul olandez și că lucrează la o rezolvare tehnică.

În 2006, mai multe capitale europene, printre care Madrid și Paris, au rămas timp de mai multe ore fără energie electrică după ce o rețea de electricitate germană a picat, creând un deficit de 5 gigawați.

Descoperirea lui Willem Westerhof este încă un avertisment legat de securitatea extrem de precară a ceea ce numim Internet of Things. În graba lor de a ajunge cât mai repede pe piață cu produse noi, producătorii acordă puțină sau chiar deloc atenție aspectelor ce țin de securitatea elementară a oricărei rețele conectate la internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie solara
panouri solare
internet of things
securitate