Potențialul solar și eolian al țării nostre, prețul mare al energiei și fondurile de la Comisia Europeană au transformat sectorul energiei regenerabile într-unul dintre cele mai efervescente în această perioadă. Aproape în fiecare zi se anunță noi investiții, fie de la dezvoltatori care încep un proiect și apoi îl vând mai departe, fie de la companii din diverse domenii care realizează astfel de investiții pentru propriul consum. Cine are bani îi investește aici și urmează un boom, spune unul dintre marii jucători ai momentului.
Spre deosebire de primul val de energie regenerabilă, cel din 2010-2012, unde s-au investit miliarde de euro în parcuri eoliene, de data aceasta vedetele sunt panourile fotovoltaice, scrie Hotnews.ro.
După șocul pe care l-au avut anii trecuți, când facturile au explodat, companiile implicate în special în activități de producție din diferite domenii au înțeles că cea mai sigură mutare pentru a-și securiza costurile este independența energetică.
Aproape zilnic vine un anunț cu câte o companie care își construiește sau are în plan o astfel de investiție.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est este în județul Argeș
Cel mai mare parc solar din sud-estul Europei a fost inaugurat în această toamnă în România, în comuna Rătești din județul Argeș, și există în construcție proiecte mult mai mari, care îl vor detrona în scurt timp.
Cel mai mare proiect aflat în construcție, de peste 1.000 de MW, este dezvoltat în județul Arad de grupul Monsson, condus de omul de afaceri Emanuel Muntmark. El a fost supranumit „regele eolienelor” tocmai pentru că în perioada anterioară de boom al energiei regenerabile a intuit beneficiile și a pariat masiv pe acest sector. Iată că acum revine în zona fotovoltaicelor.
Cu o capacitate de 1.040 MW, parcul solar va fi gata anul viitor. Va genera necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării și va asigura peste 500 de noi locuri de muncă.
Alte proiecte mari sunt pregătite de israelienii de la Nofar. Ei dețin deja parcul solar de la Rătești, cel mai mare momentan, de 115 MW, și pregătesc unul de 255 MW la Corbii Mari, județul Dâmbovița.
„România are un potențial imens și va fi un boom în acest sector în următorii ani. Cine are acum bani investește în energie solară”, spunea Favi Stelian, manager partner Nofar Energy, în octombrie.
Ambele proiecte ale Nofar sunt cumpărate de la Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte imobiliare din România.
Pe lângă proiectele foarte mari pe care le pregătesc dezvoltatorii, multe alte proiecte sunt pentru consumul propriu. Antibiotice Iași, Auchan România, Lidl România, Promenada Mall, Michelin, Arabesque, Rombat, Dedeman, Transavia - iată câteva dintre marile companii din România care au devenit sau sunt pe cale să devină prosumatori.
CITEȘTE ȘI Împrumut de 60 milioane euro pentru cel mai mare parc fotovoltaic din România Peste 800 de milioane de euro pentru regenerabile din Fondul de Modernizare
Lucrurile sunt abia la început. Anul acesta vor veni din Fondul de Modernizare peste 800 de milioane de euro pentru proiecte în regenerabile, după cum a anunțat Ministerul Energiei.
La 1 martie vor fi lansate două apeluri de proiecte, în valoare totală de 815 milioane de euro, pentru companiile care vor să producă energie eoliană, solară și hidro, inclusiv pentru consumul propriu.
Pentru apelul de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este:
- Pentru energie eoliană: 30 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 euro/MW instalat
- Pentru energie hidro: 25 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane euro/MW instalat
- Pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv): 170 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1 milion euro/MW instalat
- Pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv): 190 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 euro/MW instalat
Pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuția alocării financiare este:
- Pentru energie eoliană: 100 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 euro/MW instalat
- Pentru energie hidro: 100 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1,805 milioane euro/MW instalat
- Pentru energie solară: 200 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 euro/MW instalat