Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că sunt 600 de blocuri fără apă caldă, în București, ceea ce înseamnă 7 la sută din cei care fac parte din sistemul centralizat. Cu toate acestea, edilul dă asigurări că iarna viitoare va fi mai bine decât iarna trecută.
”Sunt 600 (de blocuri) din 8.000, asta înseamnă 7%. Într-adevăr, dacă ai ghinionul să fii în cei 7%, nu e foarte plăcut. Am pățit-o și eu azi-dimineață. Din aceste 600 sunt vreo 200 care sunt generate de acest conflict de la Sectorul 1 și de nefuncționarea CET Grivița. CET Grivița, care e gestiontă de Consiliul Local Sector 1 și de Primăria Sector 1, dă doar 3% din cantitatea de energie termică a Bucureștiul numai că, în situația în care conductele sunt așa de vechi, e important ca sursa de căldură să fie aproape. Deci cele 15.000 de apartamente care sunt acoperite de CET Grivița, când funcționează CET Grivița nu au probleme, altfel noi trebuie să aducem apă tocmai de la capătul bulevardului Timișoara. Este o oarecare distanță”, a declarat Nicușor Dan, la B1 TV, întrebat despre sistarea apei calde în sute de blocuri din oraș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat ce se întâmplă la Sectorul 1, Nicușor Dan a explicat că este un blocaj administrativ.
”Aici e un blocaj administrativ. Prima oară când vorbim de termoficare și nu vorbim de bani, e un blocaj administrativ. E o companie care e în subordinea Consiliului Local Sector 1 și nu poate să plătească pentru că n-are bani în buget, bugetul n-a fost blocat, primarul zice că nu-l pune că are un conflict cu Consiliul, Consiliul acuză primarul. E o discuție care eu sper să se termine cât mai curând pentru că sunt 200 de blocuri pentru care asta e sursa principală pentru care au apă sub parametri”, a precizat Nicușor Dan.
Edilul a dat asigurări că iarna viitoare va fi mai bine.
”Ceea ce important este că iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută (...) Am făcut două lucruri imortante, am mărit numărul de kilometri de conducte pe care i-am reabilitat, am trecut de la o medie de 10-12 la 28 în 2021, la 38 în 2022, iar anul acesta cred că ajungem la 50 de kilometru din o mie. Și al doilea lucru, acea centrală provizorie de la Titan care a perluat o parte din sarcini”, a adăugat Nicușor Dan.
Aproximativ 600 de blocuri din toate sectoarele Capitalei au rămas de luni fără apă caldă Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. urmând să desfățoare lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele din rețeaua primară.