Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a rugat pe bucureșteni să înțeleagă situația creată prin creșterea tarifului la gigacalorie.
"Rog bucureștenii să înțeleagă situația și îi asigur că n-am fi mărit acest preț dacă n-am fi fost obligați de realitățile economice", a transmis edilul general.
Mai mult, dat fiind că, în sezonul rece (până pe 31 martie), la căldură și apă caldă s-a aplicat cota TVA redusă de 5%, iar de la 1 aprilie se revine la cota uzuală (19%), potrivit legislației în vigoare, prețul efectiv plătit de consumatorii casnici din București crește de la 1 aprilie de 2,73 ori, de la 143,85 la 392,7 lei/gigacalorie.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriScumpirea, propusă de primarul general Nicușor Dan, a fost votată în pofida opoziției consilierilor PSD. Vechiul preț era în vigoare din 2011.
"Ca urmare a creșterii semnificative a prețului gazelor naturale, în data de 27.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a emis deciziile nr. 1974, 1995 și 2000, privind aprobarea (…) prețurilor reglementate la energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 și în anul 2022 pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Grivița SRL, SC Vest-Energo SA și respectiv pentru CET-urile aparținând SC Electrocentrale București SA. (…) ELCEN deține o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Față de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără TVA) practicat până la data de 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând cu data de 1 noiembrie 2021 prezintă o creștere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport și distribuție practicate de către CMTEB", se arată în nota de fundamentare a hotărârii.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziPotrivit sursei citate, în cazul menținerii vechiului tarif al energiei tennice pentru populație, ar fi devenit imposibilă susținerea subvenționării în continuare de la bugetul local a întregii diferențe dintre prețul local și cel facturat populației.
După cum a relatat Profit.ro, scumpirea votată miercuri de CGMB a avut la bază noile prețuri și tarife calculate de Termoenergetica pentru acoperirea tuturor costurilor sale, prețuri și tarife avizate de ANRE în ianuarie în pofida mai multor probleme cu documentația de fundamentare a acestora.