Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate. ”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit. Despre ministrul Energiei, Virgil Popescu, Câciu a spus că în general au un dialog în general, dar pe acest subiect al taxei de solidaritate nu au avut un dialog, el adăugând că nu poate să întoarcă timpul.
”Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Așteptați iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească și dacă ar vrea pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Adrian Câciu a precizat că vor mai fi discuții și cu Comisia Europeană, ca să fie lucrurile și mai clare. ”Comisia înleles toate scăpările din Regulament, am și spun că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a spus Câciu.
Despre o altă companie, Black Sea Oil & Gasse, ministrul a spus că și aceasta se încadrează în Regulamentul european.
”Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanțe sau pe la miniștrii de finanțe din statele membre. Trebuie înțeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul ( la miniștri Energiei, nr), nu la finanțe”, a spus ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă și pe la ECOFIN.
Întrebat dacă a comunicat cu colegul său Virgil Popescu, de la Energie, Câciu a spus: ”Noi avem dialog în general, pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuția de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. (..) Suntem într-un dat. Mă întrebați dacă ar fi trebuit să... Nu pot să dau timpul înapoi, poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de față nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat așa”.
Despre speculațiile că nu s-a dorit ca OMV să plătească această taxă, ministrul a răspuns: ”Total fals, resping categoric ca ministru de finanțe și a făcut-o și premierul, această ordonanță a fost asumată la nivelul întregii coaliții, a fost avizată și de ministrul energiei și de ministerul de externe și cel de justiție. Resping categoric orice fel de intenție de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveți în față pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliție și guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”, a spus ministrul, potrivit News.ro.
Despre veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate, ministrul Câciu a spus că ”este de 3,9 miliarde lei, în total” în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde.