Ne-am angajat să renunțăm la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini țintele de decarbonare și ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele, a anuțat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.
"Astăzi am participat la conferința online "The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities", organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA și reprezentanți ai mediului privat. Cu această ocazie, am transmis ca avem nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, pentru că astfel creștem gradul de securitate al țării noastre. În cadrul parteneriatului strategic cu SUA avem în plan investiții strategice în domeniul nuclear, așa cum a anunțat și președintele României Klaus Iohannis la COP26. Ne dorim să fim un hub tehnologic pentru SMR, ne dorim să dezvoltăm reactoarele pe tehnologie CANDU alături de aliații și partenerii noștri americani, canadieni și francezi. Ne-am angajat să renunțăm la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini țintele de decarbonare. Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentrați și pe gaz. De asemenea, ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele", a subliniat Popescu.
Ministrul de resort a menționat că, în primul trimestru al anului viitor, va fi lansat un apel de proiecte din Fondul de Modernizare, iar producția de energie din surse regenerabile reprezintă o prioritate, scrie Agerpres.
"Ca un rezumat: Vom avea investiții în regenerabile, nuclear, gaz și să nu uităm de hidrogen, care este combustibilul viitorului. Vom investi prin PNRR pentru a dezvolta producția și distribuția de gaz în amestec cu hidrogen", a precizat Virgil Popescu.