Ministrul Economiei: Doar după publicarea rezultatelor finale vom vedea dacă OMV Petrom va plăti sau nu contribuția de solidaritate

Ministrul Economiei: Doar după publicarea rezultatelor finale vom vedea dacă OMV Petrom va plăti sau nu contribuția de solidaritate
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2023

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri, la TVR Info, despre anunțul OMV că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, că este o declarație făcută pe baza unor rezultate preliminare, și numai după ce se va ajunge la rezultate finale, vom vedea dacă OMV va plăti sau nu.

”Taxa de solidaritate este, aș spune, o responsabilitate a acelor producători din domeniul energiei epntru că profiturile pe care le-au obținut în 2022 sunt substanțial mai mari decât profiturile pe care le obțineau în anii anteriori. Sigur că România și producătorii de energie din România vor plăti această taxă de solidaritate iar dacă anumite aspecte tehnice, evaluate preliminar de o companie sau alte, sunt neclare, cu siguranță le vom clarifica în perioada următoare”, a spus ministrul Economiei. citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai important producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, susține că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă.

TABEL OMV Petrom, prima companie care scumpește carburanții în acest an CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom, prima companie care scumpește carburanții în acest an

“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în dată de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, precizează compania.

Potrivit calculelor Profit.ro, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, OMV Petrom ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 4 miliarde de lei, pe lângă impozitele directe de 7,1 miliarde de lei pe care le-a achitat în aceeași perioadă și impozitele indirecte, care se ridică la aproximativ 7,5-8 miliarde lei (în total, aproximativ 3 miliarde de euro).

Și pricipalul acționar, grupul austriac OMV, a informat Bursa vieneză că Petrom nu va achita contribuția de solidaritate către statul român. Nu același lucru se va întâmpla însă cu grupul austriac, care a anunțat și suma pe care o va achita în contul contribuției de solidaritate de 40% (33%, dacă sunt efectuate investiții) introdusă de guvernul vienez: “Pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm ca contribuția de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită efectiv de-abia în 2023”.

Florin Spătaru susține că, ”la nivel eurpean, toți aceși producători plătesc această taxă de solidaritate și România va colecta această taxă de solidaritate de la producători”.

Despre anunțul OMV, ministrul a spus: ”Este o declarație făcută pe baza unor rezultate preliminare. Haideți să ajungem în situația în care acele rezultate sunt finale și după aceea om vedea dacă OMV va plăti sau nu. Din punctul meu de vedere, orice mare producător de energie care are profituri în 2022 mult mai mari are o responsabilitate în a plăti această taxă de solidaritate, pentru că ea se va regăsi în sprijinul pentru persoane vulnerabile dar și în sprijinul pentru industrie”.

”Sunt sigur că cei doi inițiatori ai actului normativ vor analiza și nu am nicio îndoială că producătorii de energie vor plăti această taxă de solidaritate în România”, a mai declarat el.

Și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a avertizat grupul austriac OMV că va fi verificat „la sânge” și, dacă refuză să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere.

"ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75% din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN, și după aceea vom verifica dacă cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat.Dacă vor refuza să plătească, vom veni cu o impunere", a afirmat șeful ANAF, la Antena 3.

Statul român a impus cea de-a treia contribuție de solidaritate ca mărime din UE, de 60%, deși Regulamentul european prevedea un nivel minim de 33%.

Potrivit OUG 186, „sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracția țițeiului, 0620 - Extracția gazelor naturale, 0510 - Extracția huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie și 1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.”

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
contribuție
solidaritate
omv
spataru
economie