Mini-reactoare nucleare: Proiectul din SUA al NuScale merge înainte, în pofida creșterii costurilor cu peste 75%. Prima comandă de fabricare de componente

Mini-reactoare nucleare: Proiectul din SUA al NuScale merge înainte, în pofida creșterii costurilor cu peste 75%. Prima comandă de fabricare de componente
scris 17 mar 2023

Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care și România vrea să construiască o centrală la Doicești, a dat comandă de producție de materiale cu ciclu lung (LLM) pentru vasul superior de presiune al reactorului (RPV) coreenilor de la Doosan Enerbility.

Comanda este pentru materiale esențiale începerii fabricării primelor module de energie NuScale, care sunt programate să intre în exploatare comercială în cadrul proiectului de energie fără emisii de carbon (CFPP) al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) din 2029. În plus, NuScale și Doosan s-au aliniat pentru a fabrica module suplimentare pentru viitoarele proiecte de centrale electrice NuScale VOYGR™ SMR cu date de livrare similare. 

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Ionel Arsene, seful CJ Neamț, condamnat la 6 ani și opt luni de închisoare cu executare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ionel Arsene, seful CJ Neamț, condamnat la 6 ani și opt luni de închisoare cu executare

În vederea pregătirii comenzii, NuScale și Doosan au inițiat un demers, în aprilie 2022, pentru a finaliza producția pentru matrițele de forjare pentru RPV-ul superior. Pornind de la această finalizare, noua comandă de producție de materiale cu ciclu lung (LLM) include piese forjate grele, tuburi pentru generatorul de abur și materiale de sudură pentru șase RPV-uri superioare. Greutatea totală estimată a materialelor pentru șase RPV-uri superioare este de peste 2.000 de tone.

Pe lângă Doosan, NuScale continuă să își consolideze pregătirea lanțului de aprovizionare prin coordonarea cu lista sa robustă de furnizori și producători de clasă mondială din SUA și din străinătate.

FOTO Dacia pune pe masă o ofertă - Dă cadou un card de încărcare pentru 10.000 de km pentru cei care comandă noul Dacia Spring de 65 CP. Niciun român nu a comandat Spring fără subvenția Rabla CITEȘTE ȘI FOTO Dacia pune pe masă o ofertă - Dă cadou un card de încărcare pentru 10.000 de km pentru cei care comandă noul Dacia Spring de 65 CP. Niciun român nu a comandat Spring fără subvenția Rabla

Plasarea comenzii materialelor cu ciclu lung de producție s-a făcut în contextul aprobării continuării proiectului UAMPS (CFPP cu o centrală de tip SMR NuScale) la finalul lunii februarie 2023. 26 din 27 de entități publice de energie electrică ale Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) au votat pentru continuarea dezvoltării centralei nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) NuScale Power VOYGR-6 cu șase module, prima de acest tip.

Cei 26 de participanți la proiect - abonați care ar putea în cele din urmă să preia părți din energia proiectului - și-au luat angajamente financiare în luna februarie 2023 pentru a continua CFPP. Angajamentele au determinat Comitetul de gestionare a proiectului să aprobe, la 28 februarie, un buget și un plan de finanțare revizuite, permițând proiectului de pionierat să treacă în faza următoare, care va implica finalizarea și depunerea unei cereri de licență de operare combinată (COLA) la Comisia de reglementare nucleară (NRC).

BCE va testa rezistența băncilor la atacurile cibernetice CITEȘTE ȘI BCE va testa rezistența băncilor la atacurile cibernetice

Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), o subdiviziune politică a statului Utah, care deține în totalitate CFPP LLC - entitatea înființată pentru a dezvolta, construi și opera primul proiect SMR de acest tip la un sit al Idaho National Laboratory (INL) din Idaho Falls, Idaho - a declarat că COLA este în curs de depunere la NRC în ianuarie 2024.

Construcția proiectului ar putea începe în 2026, iar primul modul VOYGR-6 ar urma să fie pus în funcțiune până în decembrie 2029. Toate modulele sunt programate să intre în funcțiune până în noiembrie 2030.

OTP Bank România, profit în scădere cu 40% CITEȘTE ȘI OTP Bank România, profit în scădere cu 40%

Aprobarea a venit în pofida majorării cu peste 75% a costurilor estimate ale proiectului, de la 58 la 89 dolari/MWh, despre care Profit.ro a relatat pe larg în ianuarie.

″Cea mai recentă estimare a costurilor pentru proiectul "Carbon Free Power Project" (CFPP), de 89 dolari/MWh, reflectă o piață financiară în schimbare și presiuni inflaționiste asupra lanțului de aprovizionare cu energie care nu au mai fost observate de peste 40 de ani. CFPP s-a maturizat pentru a face față, a înțelege și a aborda aceste provocări cu care trebuie să se confrunte și alte tehnologii și opțiuni de generare similare. De exemplu, rata dobânzii de referință utilizată pentru modelarea costurilor proiectului a crescut de la aproximativ 3% la 5% din iulie 2020, iar indicii de preț pentru mărfuri-cheie, cum ar fi oțelul structural fabricat și țevile din oțel carbon, au crescut cu 45 % în aceeași perioadă. Ceea ce este important de înțeles în legătură cu estimarea actualizată a costurilor este faptul că aceasta reflectă peisajul în schimbare pentru dezvoltarea tuturor infrastructurilor, inclusiv a proiectelor energetice, și este influențată în principal de impactul extern, nu de dezvoltarea proiectului sau de o schimbare a competitivității costurilor în ceea ce privește domeniul de aplicare a proiectului NuScale″, susțin americanii.

Numărul de turiști din România și Moldova în stațiunea Pamporovo din Bulgaria, în creștere CITEȘTE ȘI Numărul de turiști din România și Moldova în stațiunea Pamporovo din Bulgaria, în creștere

Potrivit mesajului, costul țintă de 89 dolari/MWh este specific proiectului CFPP dezvoltat în SUA și include costul pe durata de viață a centralei, inclusiv finanțarea, costuri neprevăze, forța de muncă și materialele de construcție, combustibilul, operațiunile și, foarte impoartant, costul cu dezafectarea (care nu este de obicei estimat de alte tipuri de tehnologii de productie de energie).

″Pentru proiectul care urmează să fie dezvoltat în România, o estimare a costurilor specifică proiectului va fi finalizată în timpul studiului FEED și va reflecta condițiile specifice ale pieței românești. La inceputul anului 2023, compania de proiect RoPower pentru dezvoltarea SMRului in Romania a anuntat semnarea contractului cu NuScale pentru etapa preliminara a Studiului FEED. Proiectul de opt luni include evaluearea impactului asupra mediului, inclusiv investigații geotehnice de subsol, precum si elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului″, conchid cei de la NuScale.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr