Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea

Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea
scris 28 mar 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat proiecte de modificare, de la 1 aprilie, a tarifelor reglementate practicate de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, și de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, după ce Guvernul a vrut să le ″cvasi-înghețe″ până în 2025, însă a renunțat în cele din urmă, cel puțin deocamdată, după reacția dură a industriei de profil.

ANRE propune, astfel, creșterea cu 11% a tarifului mediu de transport practicat de Transelectrica, precum și majorări cuprinse între mai puțin de 8% și peste 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune (JT, care le includ pe cele la înaltă și medie tensiune) percepute de operatorii de profil.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerile de majorare, pentru fiecare companie în parte, pot fi citite la finalul acestui articol.

Suspiciuni de evaziune fiscală uriașă. Societe Generale și alte 4 bănci, percheziționate în Franța CITEȘTE ȘI Suspiciuni de evaziune fiscală uriașă. Societe Generale și alte 4 bănci, percheziționate în Franța

Eventuala majorare a tuturor acestor tarife reglementate nu va duce la creșterea prețurilor finale la energie plătite pe facturi de consumatorii finali, casnici și noncasnici, aceste prețuri fiind plafonate până în toamna anului 2025.

În schimb, dat fiind creșterea în acest fel a costurilor totale de furnizare a energiei, majorarea tarifelor de transport și distribuție va genera sporirea eforturilor bugetare ale statului cu compensarea diferenței dintre costurile reale ale furnizorilor și cât încasează de la consumatori prin aplicarea prețurilor finale plafonate.

Percheziții DNA la Aeroportul Otopeni. Dosarul vizează contractele comerciale pentru magazinele duty-free și restaurante CITEȘTE ȘI Percheziții DNA la Aeroportul Otopeni. Dosarul vizează contractele comerciale pentru magazinele duty-free și restaurante

″Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea. (…) Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice″, precizează ANRE.

Autoritatea explică că, urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari, a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport și tarifele de distribuție propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de rețea, valabile de la data de 1 aprilie 2023.

FOTO Renault a prezentat în premieră Espace CITEȘTE ȘI FOTO Renault a prezentat în premieră Espace

″Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor țintă inițiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) și a corecțiilor anuale aferente anului 2021, precum și a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023.

O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creștere semnificativă cauzată de creșterile abrupte de preț din piața de energie electrică. Astfel, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT față de costurile incluse în tarifele reglementate, realizate în perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, determinate ca diferență între costurile realizate și costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial.

Un antreprenor român a obținut 3 milioane dolari, finanțare pentru startup-ul său. Haus Labs by Lady Gaga se numără printre clienții săi CITEȘTE ȘI Un antreprenor român a obținut 3 milioane dolari, finanțare pentru startup-ul său. Haus Labs by Lady Gaga se numără printre clienții săi

Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani și se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT″, spune ANRE.

La jumătatea lunii, Guvernul a propus cvasi-înghețarea tarifelor până în 2025, printr-un proiect de ordonanță de urgență, însă acesta nu a mai fost adoptat, după reacția dură a industriei de profil. Tarifele ar fi trebuit ajustate în sus încă din aprilie anul trecut, însă au fost înghețate tot prin OUG până la 31 martie 2023.

Majorări de tarife propuse de ANRE

Operatorul de transport și sistem

Transelectrica
Tarif mediu de transport propus: 31,20 lei/MWh
Majorare: 11%

Operatorii de distribuție

E-Distribuție Muntenia
Tarif la JT propus: 172,21 lei/MWh
Majorare: 19,62%

E-Distribuție Dobrogea
Tarif la JT propus: 186,18 lei/MWh
Majorare: 7,44%

E-Distribuție Banat:
Tarif la JT propus: 161,68 lei/MWh
Majorare: 9,32%

Delgaz Grid
Tarif la JT propus: 210,07 lei/MWh
Majorare: 18,93%

Distribuție Energie Oltenia
Tarif la JT propus: 211,48 lei/MWh
Majorare: 23,14%

DEER Muntenia Nord
Tarif la JT propus: 229,96 lei/MWh
Majorare: 31,21%

DEER Transilvania Nord
Tarif la JT propus: 182,24 lei.MWh
Majorare: 25,91%

DEER Transilvania Sud
Tarif la JT propus: 171,97 lei/MWh
Majorare: 8,26%

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare tarife distributie energie
scumpire energie
preturi plafonate energie
tarife operatori distributie energie