Un număr de 6 companii s-au înscris pentru a încerca să obțină finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte de construire de fabrici de baterii sau panouri fotovoltaice, în cadrul unui apel reluat de Ministerul Energiei anul acesta, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Obiectivele schemei de sprijin sunt punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 2 GW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, până la 30 iunie 2026, respective punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 200 MW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până la aceeași dată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre solicitanți se află germanii de la AE SOLAR GmbH, care în martie anul trecut au promis public înființarea în România a unei fabrici de panouri fotovoltaice cu capacitate de producție de până la 10 GW, printr-o investiție de 1 miliard de euro. Germanii au depus acum un proiect de 1 GW.
Pe lista proiectelor înscrise pentru finanțare PNRR se află și ″Linie producție și reciclare panouri fotovoltaice″ al companiei de construcții Carroponte SRL din Galați, controlată și condusă de omul de afaceri Marius Petcu.
Atât AE SOLAR, cât și Carroponte, au candidat și în cadrul apelului precedent.
Printre numele noi se numără firma Krone Consulting Energy SRL, controlată și condusă de Cătălin Băbescu, cu proiectul intitulat ″Făgăraș 1″.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Raiffeisen își deschide hub IT în România, care va asista toate firmele grupului. Vor fi angajate sute de persoaneUn altul este KBK Kraft Projekt SRL, care vrea finanțare pentru producția de module fotovoltaice. Compania este deținută, în proporții egale de 3 antreprenori din Republica Moldova: Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu.
Heliomit SRL, societate controlată și condusă de Tudor Mihăilă, a depus un proiect de fabrică de panouri fotovoltaice.
CITEȘTE ȘI One United Properties a prevândut 80% din unitățile primei faze One Lake District, valoare brută de dezvoltare de peste 138 milioane euroAtnom Industries, companie de inginerie deținută și administrate de orădeanul Octavian Mircea Crișan, figurează cu un proiect de unitate de producție de acumulatori pentru aplicații industriale.
Bugetul total aferent apelului de proiecte este de 199 milioane euro, din care 149,25 milioane euro pentru proiectele legate de baterii și 49,75 milioane euro pentru cele ce vizează panouri fotovoltaice.