Grupul german de energie și utilități E.ON a decis un transfer de activitate între 2 companii pe care le controlează în România, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Transferul vizează portofoliul local de stații de încărcare de mașini electrice al grupului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
S-a decis, astfel, transferul proprietății asupra stațiilor de încărcare, drepturilor și obligațiilor cu privire la locațiile de amplasare a stațiilor de încărcare, operațiunilor de instalare, întreținere și operare a stațiilor de încărcare, precum și al tuturor activelor, contractelor, salariaților, avizelor, autorizațiilor și accesoriilor aferente acestei activități.
Toate acestea erau deținute de către furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România, iar, prin decizia grupului-mamă, au fost transferate către firma specializată E.ON Drive Infrastructure România, înființată în august 2023.
Transferul nu a primit votul Ministerului Energiei, care are o participație minoritară, de 31,82% din acțiunile E.ON Energie România.
Potrivit companiei, la jumătatea anului trecut, portofoliul românesc de puncte de încărcare ajunsese la 375, fiind incluse aici atât cele din rețeaua proprie E.ON, cât și cele destinate clienților privați.
CITEȘTE ȘI Inspectorii ANAF au depistat, la o singură firmă, venituri nedeclarate de 100 de milioane de lei din criptomonedeLeonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, a anunțat recent că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, derulate prin E.ON Energie România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.
Potrivit celor mai recente date publice disponibile, E.ON Energie România a terminat anul 2022 cu pierderi de 359 milioane lei, la venituri totale de peste 14 miliarde lei, având maim ult de 3 milioane de clienți. În 2023, compania a fost al patrulea furnizor de energie de pe piață, cu cotă de 9%, și al treilea furnizor de gaze (aproape 20%), conform datelor ANRE.