În contextul unei crize politice de proporții cu guvernul de la Tripoli, autoritățile din estul Libiei au decis „închiderea tuturor câmpurilor și terminalelor petroliere” și „oprirea exporturilor, până la noi ordine”, relatează AFP.
Hotărârea, care corespunde blocării principalelor infrastructuri petroliere ale țării, mare parte fiind situate în est, reprezintă o reacție la preluarea Băncii Centrale a Libiei și la schimbarea din funcție a guvernatorului acesteia de către autoritățile de la Tripoli, în cursul dimineții de luni, arată Agerpres.
Banca Centrală a Libiei se ocupă cu centralizarea veniturilor rezultate din exporturile de hidrocarburi și de gestionarea bugetului de stat, care este ulterior redistribuit între diverse regiuni, inclusiv în estul țării.
Cuprinsă de haos de la moartea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia se află sub stăpânirea a două guverne rivale: guvernul de uniune națională în fruntea căruia se află Abdelhamid Dbeibah, care este recunoscut de ONU, în vest, și executivul susținut de mareșalul Khalifa Haftar, în est.
Guvernatorul Băncii Centrale a Libiei, Seddiq el-Kebir, a fost vizat de critici lansate de anturajul lui Dbeibah pentru modul în care a gestionat resursele statului și veniturile din petrol.
Duminică, 11 august, câteva zeci de persoane, unele dintre ele având arme, au vrut să îl scoată din clădire, dar au fost dispersate. După o săptămână, directorul IT al Băncii a fost răpit pentru puțin timp.
Guvernul din est, cu sediul în Benghazi, a denunțat în declarația de luni „atacuri și tentative de incursiune cu forța" în incinta Băncii, care aveau drept scop preluarea controlului asupra instituției în mod „ilegal" și care au „blocat și perturbat tranzacțiile bancare" din țară.
CITEȘTE ȘI Japonia pune capăt misiunii vehiculului său trimis pe Lună, la un an după lansarea acestuiaGuvernul de uniune națională a declarat „stare de forță majoră" asupra câmpurilor și porturilor petroliere, ceea ce a dus la închiderea lor, o hotărâre care ar trebui luată în mod normal de Compania Națională de Petrol (NOC).
Deciziile au fost luate ca urmare a intrării luni în sediul Băncii a unei așa-zise comisii de „transfer de putere”, numită de Consiliul Prezidențial de la Tripol. Comisia respectivă ar fi apropiată de premierul Dbeibah.
CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii avansează la autostrada Sibiu – Pitești. Prima foreză de mare capacitateÎn imaginile prezentate de presa locală, membrii acestei comisii erau în biroul guvernatorului fără ca acesta să fie de față, el închizând instituția cu o zi înainte și trimițând personalul în concediu.