Legea consumatorului vulnerabil: intrarea în vigoare din acest an riscă să ducă la probleme de aplicare. UPDATE Comisii: Legea se va aplica de la 1 noiembrie 2021

Legea consumatorului vulnerabil: intrarea în vigoare din acest an riscă să ducă la probleme de aplicare. UPDATE Comisii: Legea se va aplica de la 1 noiembrie 2021
scris 7 sep 2021

Autoritățile iau în calcul 2 posibile variante de termen de intrare în vigoare a Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, 1 noiembrie 2021 sau 1 ianuarie 2022, o decizie în acest sens putând fi luată chiar astăzi, în ședința comună a Comisiilor de Industrii, Politică Economică și Muncă ale Camerei Deputaților, sesizate pe fond pentru întocmirea raportului asupra proiectului.

UPDATE Comisiile au votat ca Legea să fie aplicată începând cu data de 1 noiembrie 2021, estimându-se că ea va intra în vigoare din punct de vedere juridic cel mai devreme săptămâna viitoare, în urma publicării în Monitorul Oficial, ulterior aprobării în plenul Camerei și promulgării de către președintele Iohannis. Argumentul a fost că, în acest fel, instituțiile implicate vor avea timp până la 1 noiembrie să se pregătească pentru implementarea noului sistem, iar beneficiarii - să depună actele necesare pentru a primi subvențiile. 

Urmărește-ne și pe Google News

Comisiile au mai votat majorarea venitului mediu lunar până la care se acordă ajutorul de încălzire de la 810 la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de la 1.445 la 2.053 lei în cazul persoanei singure.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Șase palestinieni evadează din închisoarea israeliană de maximă securitate Gilboa, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian \ CITEȘTE ȘI FOTO Șase palestinieni evadează din închisoarea israeliană de maximă securitate Gilboa, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian "Shawshank redemption"

Prima variantă luată în calcul este 1 ianuarie 2022.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat duminică, în emisiunea Ora de Profit.ro, la Prima TV, că ajutorul de la stat care va fi acordat pentru ca românii cu venituri mici să-și poată plăti facturile la gaze și energie pe timpul sezonului rece va fi de 6 ori mai mare decât este în prezent, dar că solicitarea va fi ca ajutorul să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022, până atunci Ministerul Energiei urmând să intervină, prin ordonanță de urgență, pentru compensarea creșterilor de preț în sezonul rece.

FOTO Miniștrii USR PLUS s-au dus în birou la Cîțu și i-au pus pe masă demisiile CITEȘTE ȘI FOTO Miniștrii USR PLUS s-au dus în birou la Cîțu și i-au pus pe masă demisiile

"În acest caz nu avem impact bugetar pentru anul 2021 și se va evita și redepunerea de noi cereri /emiterea de noi decizii/recalculări din partea furnizorului într-o perioadă scurtă de timp, pentru lunile noiembrie și decembrie beneficiindu-se de ajutor de încălzire în condițiile OUG nr.70/2011. În acest termen, autoritățile locale și furnizorii vor avea posibilitata pe de o parte să asigure tipărirea noilor formulare de cerere și să aducă ajustările necesare în programele informatice care asigură prelucrarea datelor în vederea stabilirii noilor cuantumuri ale ajutorului pentru încălzire și includerea suplimentului pentru energie", se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, cea de-a doua variantă analizată, de intrare în vigoare de la 1 noiembrie 2021, este considerată a fi mai problematică, pentru că ar presupune comunicarea rapidă către toate autoritățile locale și către cetățeni a faptului că pentru sezonul rece se aplică noile reglementări și că cererile pentru acordarea ajutorului se vor depune începând cu 1 noiembrie 2021.

Actorul Michael K. Williams, celebru pentru rolul său din \'\'The Wire\'\', a murit la 54 de ani CITEȘTE ȘI Actorul Michael K. Williams, celebru pentru rolul său din ''The Wire'', a murit la 54 de ani

"(Ar putea apărea – n.r.) dificultăți pentru autoritățile locale în procesarea unui volum mare de cereri într-un timp relativ scurt. Potrivit legii, cererile depuse până la 20 ale lunii dau dreptul începând cu luna respectivă. Pot exista riscuri de întârziere în adoptarea prezentei legi în Parlament, precum și în aprobarea normelor metodologice de aplicare, ceea ce ar conduce la dificultăți majore în aplicarea corespunzătoare", se menționează în document.

Pe de altă parte, USR-PLUS a propus ca termen de intrare în vigoare data de 1 octombrie 2021.

Termenul de depunere a raportului asupra proiectului este 8 septembrie, însă se fac presiuni politice pentru ca acesta să fie finalizat chiar astăzi, pentru ca draftul de act normativ să poată fi votat de către plenul Camerei Deputaților. În varianta elaborată de Guvern și adoptată de Senat, termenul de intrare în vigoare este 1 septembrie 2022, însă scumpirile galopante la electricitate și gaze din ultima perioadă au determinat autoritățile să promită aplicarea noului sistem încă din iarna aceasta. 

Economia României a crescut cu 1,8% în trimestrul II din 2021 CITEȘTE ȘI Economia României a crescut cu 1,8% în trimestrul II din 2021

Premierul Florin Cîțu a declarat luni că este pregătit să își asume răspunderea pe Legea consumatorului vulnerabil, în cazul în care Parlamentul României nu aprobă această lege într-o săptămână.

”În perioada următoare trebuie să aprobăm Legea consumatorului vulnerabil și vă spun că, dacă Parlamentul României nu aprobă într-o săptămână, voi cere în Biroul Politic Național al PNL să pot să îmi asum eu răspunderea la Guvern  pe această lege pentru că văd că se țin BPR pe la 11 noaptea, pe la 12, dar niciodată nu se țin pentru Legea consumatorului vulnerabil, se țin pentru altceva”, a spus Cîțu.

Premierul a adăugat că urmează să fie aprobată și o ordonanță de urgență care acordă compensații pentru facturile românilor.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
protectie sociala consumator vulnerabil energie
lege consumator vulnerabil energie
scumpire energie
scumpire gaze
scumpire caldura