La anul expiră mandatele a 4 șefi ai ANRE. Salariile pot depăși 10.000 euro pe lună. Se vrea impunerea audierii efective a candidaților la funcții: "E încurajat votul politic!"

La anul expiră mandatele a 4 șefi ai ANRE. Salariile pot depăși 10.000 euro pe lună. Se vrea impunerea audierii efective a candidaților la funcții: "E încurajat votul politic!"

Membrii Comitetului de Reglementare al ANRE

scris 7 iul 2021

Grupurile parlamentare ale USR-PLUS și UDMR, partide membre ale actualei coaliții de guvernare, vor să modifice legislația de funcționare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro, prin impunerea audierii efective a candidaților la conducerea instituției în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, pentru descurajarea numirii strict politice a acesteia, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul viitor urmează să expire mandatele a patru șefi ai Autorității, inclusiv al președintelui. Doar doi dintre cei șapte membri actuali ai conducerii ANRE (cei doi vicepreședinți) au fost propuși de partide din coaliția de la putere, respectiv de PNL și UDMR, iar USR-PLUS nu are niciun reprezentant. Șefii instituției au salarii care depășesc în unele cazuri cuantumul de 10.000 de euro pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Statutul ANRE prevede că membrii Comitetului de reglementare al Autorității, format din președintele ANRE, 2 vicepreședinți și 4 membri, sunt aleși prin vot secret în plenul reunit al Parlamentului. Înainte de acest vot, candidații pentru pozitiile din Comitetul de reglementare, propuși de partide trebuie să primească avizul comisiilor parlamentare de specialitate: Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul.

"În momentul de față, nu există o procedură specifică a ședințelor comisiilor parlamentare în care se acordă avizele, pozitive sau negative, candidaților pentru Comitetul de reglementare al ANRE. Cu alte cuvinte, nu este actualmente necesară audierea candidaților sau dezbaterea pe baza competențelor acestora, premergător acordării avizelor pozitive sau negative pentru candidaturile depuse. Acest vid procedural descurajează dialogul deschis și votul pe baza competențelor candidaților. Prin lipsa audierilor și dezbaterilor este încurajat votul politic pe linie de partid al unor persoane care vor avea în atribuții reglementările sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale, fără a avea neapărat și competența profesională necesară", se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege inițiat de cele două partide de la guvernare.

Tranzacție - CEO-ul Javier Garcia del Valle, care mai deține compania Hey, Be Well! AG, preia Happy Tour CITEȘTE ȘI Tranzacție - CEO-ul Javier Garcia del Valle, care mai deține compania Hey, Be Well! AG, preia Happy Tour

Draftul de act normativ prevede astfel, ca noutate, că selecția propunerilor de nume pentru pozițiile din cadrul Comitetului de reglementare al ANRE se va face "pe baza audierilor desfășurate fizic la Palatul Parlamentului sau prin mijloace electronice".

"Prin acest proiect de lege se instituie obligativitatea audierilor candidaților în cadrul ședințelor celor trei comisii parlamentare de specialitate, anterior acordării avizelor. Astfel, va fi încurajată cunoașterea experienței și competențelor candidaților de către membrii comisiilor parlamentare și totodată acordarea avizelor într-un mod transparent", se mai menționează în documentul citat.

Măsură de reducere a birocrației, adoptată în primă etapă: Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat CITEȘTE ȘI Măsură de reducere a birocrației, adoptată în primă etapă: Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de stat

Mandatele a patru dintre membrii actuali ai Comitetului de reglementare al ANRE, numiți în 2017, urmează să expire în toamna anului viitor, respectiv în octombrie 2022. Este vorba de președintele Dumitru Chiriță (susținut de PSD) și de vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege (UDMR), precum și de membrii simpli Cornelia Sulger (PSD) și Gheorghe-Gabriel Gheorghe (ALDE, partid care n-a mai prins Parlamentul la ultimele alegeri).

Ceilalți trei membri ai Comitetului, numiți în 2020, vor rămâne în funcții până în 2025, respectiv al doilea vicepreședinte, Mircea Man (PNL), precum și membrii Marian Neacșu (PSD, fost România Unită) și Valeriu Steriu (PSD).

Potrivit declarațiilor de avere publice, președintele ANRE a câștigat anul trecut din salariu suma totală de 707.000 lei, în medie circa 59.000 lei pe lună. Veniturile anuale ale unui vicepreședinte ANRE au fost în 2020 de 610.105 lei, în medie 50.800 lei pe lună, iar cele ale unui membru simplu al Comitetului de reglementare – de aproape 521.000 lei, adică aproximativ 43.500 lei lunar.

viewscnt
Afla mai multe despre
mandate membri comitet reglementare anre
conducere anre numiri politice
negocieri partide conducerea anre