Karoly Borbely: O fuziune Hidroelectrica - CE Oltenia nu este o soluție potrivită și nu e nici avansată într-un moment potrivit, când Hidroelectrica se pregătește de listare. O soluție mai bună sunt investițiile

Karoly Borbely: O fuziune Hidroelectrica - CE Oltenia nu este o soluție potrivită și nu e nici avansată într-un moment potrivit, când Hidroelectrica se pregătește de listare. O soluție mai bună sunt investițiile

Sursa foto Inquam Photos / George Călin

scris 7 oct 2019

O fuziune între Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, variantă vehiculată astăzi, nu reprezintă o soluție potrivită și nu este avansată nici într-un moment potrivit, în care Hidroelectrica se pregătește de listare, o soluție mai bună fiind concentrarea investițiilor în fiecare sector energetic în parte, inclusiv al centralelor pe cărbune, transmite Karoly Borbely, membru în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Declarația este susținută în contextul în care Ministerul Energiei analizează la acest moment ideea de a iniția o fuziune între Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, pentru a rezolva din problemele financiare ale ultimei companii. Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari din țară, controlat de stat prin Ministerul Energiei și cu acționar minoritar semnificativ Fondul Proprietatea, a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, în plus mai multe dosare penale fiind deschise de procurori și de Poliție ca urmare a unei inspecții derulate de Corpul de Control al ministrului Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News

De partea cealalaltă, Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din România, a terminat anul trecut cu un profit net record, de 1,55 miliarde lei, iar recent a fost anunțat că procedurile necesare listării la Bursă sunt într-o fază avansată, operațiunea putând fi inițiată în luna septembrie a anului viitor.

Contactat de Profit.ro pe tema unei eventuale fuziuni între Hidroelectrica și CE Oltenia, Karoly Borbely spune că astfel de intenții, avansate într-un moment în care Hidroelectrica este în linie dreaptă pentru listare, nu fac bine și nici nu este momentul unor experimente în sistemul energetic românesc.

El amintește că, în ultimii trei ani, Hidroelectrica a achitat statului dividende de circa 1 miliard de euro.

"Cărbunele este o sursă foarte importantă de producere a energiei și trebuie concentrare pe dezvoltarea investițiilor în zone cu cărbune, investiții bine gândite în capacități noi de producere", explică Borbely, arătând că Hidroelectrica și-a stabilit un plan de investiții pe următorii cinci ani de 1,1 miliarde euro, care va genera 550 MW/oră capacități noi de producție. "De asta are nevoie sistemul energetic greu încercat, de investiții și capacități eficiente, investiții pe fiecare sector în parte", spune Borbely.

Ieri, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit la rândul său despre o astfel de fuziune, afirmând "Mi se pare naivă ideea că dacă nu pot să subvenționez o companie, dacă o amestec cu alta, o să pot".

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
oltenia
fuziune borbely