Iranul cere UE să intensifice eforturile pentru salvarea acordului nuclear

Iranul cere UE să intensifice eforturile pentru salvarea acordului nuclear
scris 23 mai 2018

Iranul a criticat marți avertismentul SUA referitor la introducerea unor sancțiuni drastice împotriva Teheranului și a cerut puterilor europene să intensifice eforturile și să salveze acordul nuclear, dar Germania a semnalat că nu poate face prea multe pentru a compensa influența economică a Washingtonului, relatează Reuters.

Oficiali militari și politici din Iran au dat declarații sfidătoare, la o zi după ce Washingtonul a avertizat că va impune cele mai aspre sancțiuni din istorie, dacă Iranul nu va face o serie de schimbări majore, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La două săptămâni după ce președintele Donald Trump a anunțat retragerea din acordul nuclear, administrația sa a cerut Iranului să renunțe la programul nuclear și să se retragă din Siria, între alte solicitări, împingând mai mult Washingtonul și Teheranul pe calea confruntării.

Transelectrica - nevoită să suporte un cost de peste 5 milioane de lei în urma reducerii producției de energie eoliană în Dobrogea din februarie, din cauza unei avarii CITEȘTE ȘI Transelectrica - nevoită să suporte un cost de peste 5 milioane de lei în urma reducerii producției de energie eoliană în Dobrogea din februarie, din cauza unei avarii

”Poporul iranian trebuie să rămână unit și va o lovitură puternică în gura secretarului de stat american și oricăror susținători ai acestuia”, a declarat Ismail Kowsari, ofițer de rang înalt în Gărzile Revoluționare ale Iranului, a relatat Agenția de presă a muncitorilor din Iran.

Acordul nuclear din 2015, încheiat de SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia, China și Iran, a ridicat sancțiunile impuse Iranului în schimbul limitării de către Teheran a programului atomic.

Trump a afirmat că este cel mai prost acord negociat vreodată, dar puterile europene îl consideră cea mai bună șansă de a opri dezvoltarea de către Iran a bombei nucleare.

După retragerea lui Trump, ceilalți semnatari au spus că vor încerca să salveze acordul și să mențină comerțul cu petrol iranian și investițiile.

Companiile europene au spus însă că sunt îngrijorate că vor fi afectate de noile sancțiuni americane, având în vedere amploarea influenței globale a Washingtonului, iar unele dintre ele au început deja să se retragă.

Șeful comisiei Externe și de Securitate Națională din Parlament, Alaeddin Borujerdi, a spus că singura cale pentru salvarea acordului nuclear va fi ca semnatarii europeni să ia poziție în fața Statelor Unite.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat luni, în Argentina, că va călători de acolo la Washington pentru a discuta despre acordul nuclear cu secretarul de Stat Mike Pompeo, dar nu a menționat data.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat unei publicații că guvernul de la Berlin va ajuta companiile care au afaceri în iran, acolo unde va putea, dar că nu va putea să le protejeze în totalitate de decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear și a reimpune sancțiuni.

Întrebat cum va putea guvernul german să asisten firmele germane îngrjorate de urmările deciziei americane, Peter Altmaier a declarat ziarului Passauer Neue Presse că Berlinul le va ajuta să evalueze situația, solicitând în același timp SUA să acorde derogări și prelungiri ale termenelor limită.

”Le vom ajuta acolo unde vom putea, dar nu vom putea evita în totalitate consecințele acestei retrageri unilaterale”, a spus el.

Ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a spus la rândul său că există limite pentru capacitatea UE de a convinge companiile mari să rămână în Iran, în perspectiva sancțiunilor americane.

”Știm că sunt puține companii europene mari care să nu aibă afaceri cu Statele Unite. Presiunile asupra companiilor europene din partea SUA sunt destul de mari”, a declarat Asselborn la Bruxelles.

Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut săptămâna trecută dilema cu care se confruntă companiile, care trebuie să aleagă între a face afaceri cu Statele Unite, cea mai mare economie din lume, și amenzile mari în eventualitatea comerțului cu Iranul.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
acord nuclear