Interzicerea și în România a centralelor termice de apartament pe gaz revine în discuție. Acord semnat

Interzicerea și în România a centralelor termice de apartament pe gaz revine în discuție. Acord semnat
scris 8 dec 2023

Posibila interzicere a centralelor de apartament pe gaz revine în discuția publică, în contextul unui acord provizoriu convenit la nivelul UE pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor.

Acordul prevede zero emisii de la combustibilii fosili pentru toate clădirile noi până în 2030 și pentru toate clădirile până în 2050.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul va ajuta UE să elimine treptat, în mod treptat, cazanele alimentate cu combustibili fosili. Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome alimentate cu combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. De asemenea, statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire în vederea unei eliminări treptate a cazanelor alimentate cu combustibili fosili până în 2040.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Grupul turc Synergy intră pe piața românească a energiei regenerabile cu proiecte de peste 150 de milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul turc Synergy intră pe piața românească a energiei regenerabile cu proiecte de peste 150 de milioane de euro

Subvențiile pentru instalarea cazanelor de sine stătătoare alimentate cu combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. 

Astfel, cazanele pe combustibili fosili vor trebui eliminate complet până în 2040, iar subvențiile vor trebui reduse din 2025, ca parte a unui acord politic la care legislatorii UE au ajuns acum, pentru a moderniza Directiva privind performanța energetică a clădirilor.

Acoperișurile solare vor trebui, de asemenea, instalate în toate clădirile rezidențiale noi începând cu 2030 și instalate progresiv în alte clădiri.

Clădirile comerciale și publice vor fi pe primul loc. Până în 2030, acestea vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic decât clădirile cu 16% cele mai proaste performanțe și să treacă peste cele 26% cu cele mai proaste performanțe până în 2033.

Prefect: București stă pe resurse de ape geotermale nevalorificate aproape deloc. Sate turistice exclusiv pentru israelieni în Balotești, lângă Therme CITEȘTE ȘI Prefect: București stă pe resurse de ape geotermale nevalorificate aproape deloc. Sate turistice exclusiv pentru israelieni în Balotești, lângă Therme

Fiecare stat membru va avea dreptul să adopte propriile decizii de reducere a consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale - cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035 - inclusiv să aleagă ce clădiri trebuie introduse în proces, dar vor fi obligate să se asigure că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.

În plus, statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete (a complete phase-out -în original) a cazanelor alimentate cu combustibili fosili până în 2040

Clădirile istorice sau casele de vacanță vor putea fi exceptate.

EXCLUSIV Engie își face parc fotovoltaic în Brăila. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabil, destinată operării proprii, din ultimii 10 ani. ″Una dintre primele centrale hibride din România.″ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Engie își face parc fotovoltaic în Brăila. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabil, destinată operării proprii, din ultimii 10 ani. ″Una dintre primele centrale hibride din România.″

Anterior, noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a fost întrebat, după audierile din Parlament pentru funcția de ministru, când vor fi interzise în România centralele de apartament.

El a subliniat că nu vrea să avanseze un termen, pentru că va trebui să facă o analiză foarte serioasă.

„Există, astăzi, municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuințe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să țină geamul deschis sau nu.

Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia orașului sau chiar în afara acestuia, generează mai puțină poluare în oraș decât centralele individuale de apartament. Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România și în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale.

DOCUMENT Programul de guvernare - Guvernul Ciolacu ar putea revizui plafoanele de preț la energie și gaze. Mini-reactoare nucleare pe toate fostele termocentrale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Programul de guvernare - Guvernul Ciolacu ar putea revizui plafoanele de preț la energie și gaze. Mini-reactoare nucleare pe toate fostele termocentrale

Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea și a ministerului până la urmă și despre centralele de apartament”, a afirmat Fechet.

În primăvară, planul de interzicere a centralelor termice de apartament pe gaze a fost inclus într-o propunere pentru a fi discutată de Comisia Europeană. La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.

 

Propunerile REPowerEU, prezentate anterior, încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.

DOCUMENT România poate grăbi renunțarea la cărbune cu un an CITEȘTE ȘI DOCUMENT România poate grăbi renunțarea la cărbune cu un an

Ultimele statistici arată că românii folosesc pentru încălzirea locuințelor, care nu sunt racordate la rețea, fie combustibil fosili, fie centrale termice de apartament, majoritatea pe gaze. Estimările specialiștilor indicau, la nivelul anului trecut, un număr de circa 3 milioane de centrale termice în condensare, care folosesc gazele naturale, o creștere uriașă în ultimii 20-22 ani.

Astfel, la nivelul anilor 2000 în România existau doar 410.000 de locuințe dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind racordate la sistemul centralizat. Pe măsură ce rețelele de termoficare au început să cedeze, oamenii s-au debranșat de la sistemele centralizate de termoficare și și-au motat centrale termice de apartament. Așa se face că în 2011 existau la nivel național 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centrale termice, ajungând în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 la circa 3 milioane de centrale termice de apartament.

Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE) și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor.

ANALIZĂ Suprataxa OMV Petrom: Statul ″se bate″ contra-cronometru cu deadline-ul de plată CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Suprataxa OMV Petrom: Statul ″se bate″ contra-cronometru cu deadline-ul de plată

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro).

Ce state au interzis sau vor să interzică centralele de apartament

Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală

2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

4. Franța - datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

5. Austria – impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

Transgaz se aliază cu E.ON pentru integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România CITEȘTE ȘI Transgaz se aliază cu E.ON pentru integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România

6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

8. Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
centrale