INTERVIU Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: Reactoarele de la Cernavodă sunt între cele mai performante din lume. Opririle neplanificate nu sunt o problemă majoră, nu implică riscuri

INTERVIU Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: Reactoarele de la Cernavodă sunt între cele mai performante din lume. Opririle neplanificate nu sunt o problemă majoră, nu implică riscuri
scris 10 apr 2018

Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă sunt între cele mai performante din aproximativ 400 de reactoare CANDU din lume, spune, într-un interviu acordat News.ro, Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, citând datele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. În ceea ce privește opririle neplanificate, acestea sunt specifice oricărei industrii, spune el, și nu reprezintă o problemă majoră și nu implică riscuri de operare sau securitate nucleară.

Compania Nuclearelectrica (SNN), care administrează cele două reactoare nucleare din Cernavodă, are pentru acest an un buget de 244 milioane lei pentru investiții curente, iar investițiile în securitate nucleară și mentenanță sunt o prioritate, afirmă Ghiță. În plus, compania va înființa și o structură de monitorizare și îmbunătățire a performanțelor tehnice. Oficialul Nuclearelectrica vorbește totodată și despre negocierile cu compania chineză China General Nuclear Power, privind realizarea reactoarelor 3 și 4, perioada de negociere fiind prelungită cu încă șase luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Reporter: Opririle neplanificare reprezintă o problemă majoră? Ambele reactoare au avut probleme recent în aceeași zi.
Cosmin Ghiță: Opririle neplanificate sunt specifice oricărei industrii. Acestea nu sunt o problemă majoră, nu implică riscuri de operare și/sau securitate nucleară. Spre deosebire de o centrală convențională, într-o centrală nucleară, realizarea unor lucrări de mentenanță corectivă la partea clasică implică în anumite situații realizarea acestora cu reactorul în stare oprită, adică raportat la securitatea nucleară, este un standard operațional.

Reducerea de putere este de asemenea necesară uneori pentru realizarea unor reparații sau înlocuiri de piese, însă reactorul este conectat la rețea, 100% funcțional. Răspunsul în caz de necesitate de intervenție la diferite sisteme, echipamente, componente este în conformitate cu procedurile specifice de răspuns la asemenea situații.

Încă o dată, în fiecare an se estimează un număr de ore de oprire neplanificată care sunt bugetate corespunzător. Au fost ani în care am avut una sau două opriri și au fost ani în care au fost mai multe. Statistic, raportat la limita internațională în industrie, cea înregistrată de SNN este mult sub cea  internațională.

Compania românească Restart Energy a atras 30 milioane dolari printr-o ofertă de criptomonede (ICO) CITEȘTE ȘI Compania românească Restart Energy a atras 30 milioane dolari printr-o ofertă de criptomonede (ICO)

Va voi da exemplu de indicatori specifici în industrie, deși sunt foarte tehnici, dar relevanți: Unul din indicatorii de performanță importanți care se utilizează în industria nucleară este rata pierderilor forțate de producție (Forced Loss Rate). Acest indicator influențează un alt indicator important, factorul de capacitate mediu pe viața centralei (Life-time Gross Capacity Factor). Performanța CNE Cernavodă în ceea ce privește rata pierderilor forțate este printre cele mai bune în ierarhia celor circa 400 reactoare din lume.

Conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, cu cele două unități în operare, în clasamentul pe țări, România ocupă: primul loc dintr-un total de 460 unități nucleare din 31 țări cu un factor de capabilitate (UCF) mediat pe ultimii trei ani de 93,47%; primul loc dintr-un total de 460 unități nucleare din 31 țări cu un factor de operare (OF) mediat pe ultimii trei ani de 94,4%; primul loc dintr-un total de 436 unități nucleare din 31 țări cu un factor de capabilitate (UCF) de la punerea în funcțiune de 92%; primul loc dintr-un total de 436 unități nucleare din 31 țări cu un factor de operare (OF) de la punerea în funcțiune de 92,33%.

Având în vedere rezultatele de mai sus, este clar că aceste opriri nu implică riscuri de securitate nucleară pentru personal, populație, mediu înconjurător. Singura afectată este, evident, producția.

Reporter: Legat de opriri, în mass-media s-a scris că nu s-au realizat investițiile și că ar exista o legătură cauzală între cele două.
Cosmin Ghiță: Investițiile în securitate nucleară și mentenanța aferentă sunt o prioritate. Din punctul meu de vedere, este imposibil să se pună problema renunțării la acestea sau reducerii de costuri, absolut imposibil. Cred că s-a înțeles de mult timp că rezultatul financiar al SNN depinde de nivelul de securitate nucleară, de robustețea echipamentelor, așadar SNN are rezultate bune și pentru că are un nivel ridicat de securitate nucleară, pentru că își realizează programele de mentenanță, nu invers. Dacă uneori apar întârzieri, acestea sunt de natură obiectivă, care nu țin de controlul SNN, chiar dacă aceste investiții sunt etapizate, gândite proactiv. Vorbim de procesul de achiziții care durează în jur de 200 de zile pentru un contract, dacă la acest proces se adaugă contestații, atunci, în mod evident, vor exista întârzieri. Proiectul nu poate fi continuat până la soluționarea contestațiilor. De asemenea, pot apărea necesități de obținere/eliberare de certificate care, din nou, pot genera întârzieri. Și atunci există un impact asupra gradului de realizare a proiectelor în anul în curs. La CNE Cernavodă în anul 2017 au fost derulate 39 de investiții, principalele realizări fiind continuarea construcției modulului DICA (Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, n.r.), modernizarea sistemului de protecție fizică, implementarea de măsuri suplimentare de securitate nucleară post-Fukushima.

Investițiile în securitate nucleară sunt o prioritate. Se fac și punct. Aceștia sunt factori obiectivi care generează întârzieri în procesul de realizare. Nu înseamnă că investițiile nu se fac pur și simplu, așa cum s-a susținut. Acestea sunt investiții operaționale care în final conduc la niște rezultate ale centralei, sunt evaluate independent de către WANO și nu a fost niciodată o problemă, dimpotrivă, centrala are niște rezultate remarcabile la nivel internațional în baza acestor evaluări.

Tocmai pentru că urmează o perioadă lungă și complexă în care investițiile atât cele curente, cât și cele majore vor trebui manageriate impecabil, am înființat deja la începutul anului 2018 Direcția de Investiții, cu personal specializat intern care se ocupă exclusiv de inițierea, derularea și gestionarea proiectelor de investiții, de programe, etape, necesități, toate tratate proactiv în așa fel încât să reducem la maxim întârzieri, creșteri de costuri asociate, pe baza unui grafic de investiții elaborat deja. Există investiții curente anuale și există investiții curente multianuale, așadar graficul de investiții, unul destul de detaliat, este esențial. Asociat cu specificul Direcției de investiții începând de anul acesta se va realiza audit pe investiții, tocmai pentru a gestiona separat și total capitolul investiții.

Gândim asociat proiectul retehnologizării și investițiile în managementul activelor, de aceea corespondența internă Direcția de Retehnologizare-Direcția de Investiții. Pe perioada derulării primelor două etape din proiectul retehnologizării vom face și acest management al activelor, simplu spus gestionarea programului de îmbătrânire a unor componente, echipamente, atât pentru partea nucleară, cât și pentru cea clasică, așadar vom avea un program de investiții mult mai amplu.

Oficial: ANRE a decis că racordarea la rețeaua de gaze să dureze maximum 120 de zile, amânând însă pentru 1 octombrie plata compensațiilor impuse distribuitorilor CITEȘTE ȘI Oficial: ANRE a decis că racordarea la rețeaua de gaze să dureze maximum 120 de zile, amânând însă pentru 1 octombrie plata compensațiilor impuse distribuitorilor

Pentru anul 2018 avem un buget de 244 milioane lei pentru investiții curente, dincolo de proiectul major al retehnologizării și o nouă procedură managerială de verificare, control și implementare măsuri preventive și corective pe graficul stabilit de realizare a investițiilor față de gradul efectiv de realizare, în așa fel încât să ne asigurăm că eliminăm orice factor intern, controlabil de companie.

O altă noutate dincolo de Direcția de Investiții, noua strategie, procedura aferentă este și solicitarea unui audit extern, scopul principal fiind identificarea corectă a necesității lucrărilor. Mai mult, vom înființa și o structură de monitorizare și îmbunătățire a performanțelor tehnice.

Există în SNN o preocupare continuă pentru acest aspect. Specialiștilor din nuclear nu trebuie să li se spună să-și facă investițiile, știu foarte bine că investițiile făcute la timp dau rezultate în operare și securitate nucleară.

Opririle neplanificate nu sunt o consecință directă a nerealizării investițiilor în securitate nucleară, sunt pur și simplu evenimente operaționale care apar pe fondul necesității efectuării unor lucrări de mentenanță punctuală. Repet: nu am putea avea un factor de capacitate care să ne plaseze pe primul loc în lume de la punerea în funcțiune a celor două unități, cea mai recentă statistică fiind din anul 2018, și nici un nivel de securitate nucleară care să fie evaluat internațional ca excelent. Aceste rezultate sunt determinate de investițiile în securitate nucleară și de programele de mentenanță, integrate profesionalismului personalului. 

Reporter: În ce stadiu sunt negocierile cu societatea chineză pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă? Ce decizie a fost luată pe marginea acestui subiect?
Cosmin Ghiță: Se negociază. Chiar suntem în timpul unei perioade de negocieri active, acesta fiind și motivul pentru care acționarii SNN au aprobat o prelungire a perioadei de negociere cu încă șase luni, în aceleași condiții ale Memorandumului de Înțelegere. Scopul este să atingem un numitor comun și să finalizăm cât de curând această etapă de negocieri, implicit ultima din procedura de selecție lansată în anul 2014, pentru a putea înființa noua companie de proiect, iar din acest punct să începem să lucrăm efectiv la realizarea proiectului Unităților 3 și 4. Etapa actuală este una complexă având în vedere documentele asupra cărora se poartă negocierile, acestea fiind de fapt baza întregului proiect. Acum este momentul să se acționeze concret pentru interesul statului român, al ambelor părți, pentru un proiect solid și bine gândit, care să continue de o manieră coerentă. 

Reporter: Ce etape se vor derula în perioada următoare?
Cosmin Ghiță: Interesul ambelor părți este cu siguranță definitivarea acestor negocieri, în cadrul termenului prelungit cu încă șase luni, apoi înființarea noii companii proiect și inițierea activităților premergătoare fazei de construcție a Unităților 3 și 4. Acestea ar fi etapele următoare, iar durata acestora ar fi de aproximativ trei ani. Când spun "activități premergătoare construcției", mă refer la studiul de fezabilitate, structurarea finanțării, contractarea lucrărilor de inginerie, procurare și construcție, toate acestea realizându-se în cadrul noii companii de proiect. Construcția în sine a celor două unități este stabilită la o perioadă de șase ani.

Reporter: De unde importă acum uraniu compania? Când are termen de finalizare contractul cu Cameco? Ce altă soluție luați în calcul privind asigurarea combustibilului necesar funcționării reactoarelor?
Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica are calificați doi furnizori de materie primă, și anume pulbere de dioxid de uraniu (UO2), iar aceștia sunt Compania Națională a Uraniului și Cameco, furnizor calificat încă din anul 2008. Pe fondul situației CNU, SNN a organizat, cu respectarea legislației aplicabile, proceduri competitive între cei doi furnizori calificați de la momentul rezilierii de drept a contractului cu CNU. Atipic, pentru un producător nuclear, dar avându-se în vedere posibilitatea redresării CNU, SNN a contract pulberea de UO2 pe perioade foarte scurte și o cantitate mică, șase luni, 120 tone. Contractele au fost acordate în baza unei proceduri competitive și au fost câștigate de Cameco, prețul ofertat de acest furnizor calificat înscriindu-se în intervalul prețurilor de piață. Orice contract de achiziție de materie primă este tripartit, unul din semnatari fiind Euroatom Supply Agency.

În prezent, SNN are un contract incheiat cu Cameco pentru furnizare de UO2, aceeași durată de șase luni, aceeași cantitate de 120 tone.

Așa cum spuneam la preluarea mandatului, una din priorități a fost asigurarea celor mai eficiente metode de procurare a materiei prime pentru SNN, prioritatea fiind asigurarea în permanență a tuturor condițiilor și îndeplinirea 100% a funcțiilor de securitate nucleară în procesele de operare și producție ale SNN, fie că vorbim de producție de fascicule de combustibil, fie că vorbim de producție de energie, așadar am solicitat realizarea unui studiu în acest sens. Pe de altă parte, fiind unul dintre puținele state care operează nuclear și care dețin capacități integrate în acest sens, am avut în vedere și menținerea activă a CNU, crearea unei baze de creștere și ulterior dezvoltarea acestei baze de către CNU.

Studiul a fost finalizat recent de ISPE, iar scenariile rezultate din studiu vor fi supuse aprobării/votului acționarilor SNN, strategia de contractare a materiei prime fiind o decizie a acționarilor SNN, pe baza unor date concrete.

Ceea ce vom supune aprobării acționarilor în data de 25 aprilie, după o prezentare a rezultatului studiului printr-o notă, publică deja, este scenariul optim rezultat din studiu, adică diversificarea furnizorilor de materie primă, evitarea dependenței față de un singur furnizor și a riscurilor aferente asociate acestui aspect, prin achiziționarea de octoxid de uraniu (U3O8) în loc de UO2 (dioxid de uraniu), prelucrarea acestuia din U3O8 în UO2 la CNU și utilizarea UO2 rezultat în fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear ca și până acum.

Relația SNN-CNU va fi una bazată pe contracte pentru procesare U3O8, depozitare U3O8 și calificare de furnizori de U3O8, fiind necesară o calificare anterior organizării de proceduri competitive între furnizorii calificați de U3O8, SNN neavând expertiza în calificarea de furnizori de U3O8.

De asemenea, se solicită aprobarea acționarilor și pentru demararea unei analize privind posibilitatea internalizării procesului de rafinare. Acesta ar fi un demers pe termen lung și ar avea în vedere: fie preluarea Feldioara de către SNN de la CNU și implicit un program de retehnologizare al uzinei, fie dezvoltarea integral de către SNN a unei noi linii de rafinare.

Sigur că acest proces este unul gradual, conform studiului realizat de ISPE se estimează că trecerea completa de la achiziția de UO2 la achiziția de U3O8 să se facă complet până la nivelul anului 2020.

În mod sigur, SNN trebuie să își asigure necesarul de UO2 pe durata acestui proces de tranziție, de fapt certitudinea operării în condiții optime de securitate nucleară, așadar SNN își va menține furnizorii actuali de UO2, solicitând AGA și aprobarea pentru încheierea unui contract cadru cu ambii furnizori, CNU și Cameco, cu o durată de 36 de luni și 720 de tone de UO2  până la trecerea completă la U3O8.

Eu pot să vă prezint soluțiile rezultate din acest studiu, însă aprobarea asupra implementării strategiei rezultate din studiu trebuie să vină de la acționari.

Reporter: Este interesată Nuclearelectrica să cumpere Compania Națională a Uraniului sau uzina de la Feldioara? În ce stadiu este și când ar putea fi finalizat acest proiect?
Cosmin Ghiță: Revin la scenariul optim rezultat din studiu: achiziționarea de către SNN de octoxid de uraniu (U3O8) în loc de UO2, prelucrarea acestuia din U3O8 în UO2 la CNU și utilizarea UO2 rezultat în fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear ca și până acum. Dacă acest scenariu va fi aprobat de acționari, atunci Feldioara rămâne proprietatea CNU.

Dacă pe parcurs, pe termen mediu, lucrurile se schimbă, atunci, așa cum explicam și în nota către acționari, SNN poate avea în vedere și analiza posibilității de dezvoltare de capacități proprii de procesare: fie prin preluare de la CNU, fie dezvoltate integral de SNN. În orice situație, context, SNN trebuie să aibă capacitate totală de operare și producție, fără sincope, întârzieri, probleme. Prioritatea mea majoră este și va rămâne SNN, compania care deține și operează reactoare nucleare și care trebuie să o facă conform unor standarde și reguli, la timp, nu întâmplător și când se poate.

Reporter: Care sunt obiectivele Nuclearelectrica în 2018?
Cosmin Ghiță: Securitatea nucleară și, implicit, menținerea poziției ca fiind una dintre cele mai sigure companii nucleare la nivel global. Intern, un nivel înalt de securitate nucleară îmi permite dezvoltare, diversificare, răspuns coerent.

În primul rând, investiții majore: retehnologizarea Unității 1, este un proiect foarte complex, trebuie gestionat foarte atent, cu multă responsabilitate și vreau să meargă totul impecabil; proiectul reactoarelor 3 si 4, partea care ține de implicarea SNN în continuarea și dezvoltarea acestui proiect. Investiții curente: în securitate nucleară, asta înseamnă menținerea constantă a nivelului înalt de securitate nucleară, mentenanță, îmbunătățiri. 

De asemenea, un alt obiectiv îl reprezintă resursele umane: în primul rând, motivarea și păstrarea specialiștilor în SNN, iar în al doilea formarea unei noi generații de specialiști prin creșterea implicării SNN în atragerea studenților încă din ultimii ani de facultate și susținerea financiară a acestora prin acordarea de burse. Dacă vrem ce este mai bun, studenți foarte bine pregătiți, trebuie să oferim.

Un alt obiectiv este ajustarea, dacă este nevoie și aplicarea unor strategii adaptate de piață, de asigurare de materii prime. În industria nucleară, nu poți să gândești de azi pe mâine, trebuie să îți fie clar ce și cum este nevoie în așa fel încât să controlezi apariția și impactul oricărui factor major extern sau intern.

Reporter: Când expiră contractul privind asigurarea reactoarelor? Ce etape vor urma? La ce sume estimați că vor fi asigurate cele două reactoare și ce despăgubiri vor acoperi acestea?
Cosmin Ghiță: SNN menține în vigoare o poliță de asigurare a proprietății (Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă și FCN Pitești) pentru daune materiale, toate riscurile, inclusiv distrugere mecanică și electrică. Polița expiră la finele semestrului și este reînnoită anual în urma reevaluării periodice a asiguratorilor. Polița prevede o limită de indemnizare (despăgubire) de 1,56 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
nuclearelectrica