Instabilitatea legislativă afectează contractele dintre producători și furnizori. Romgaz a semnat acte adiționale cu Engie și E.On

Instabilitatea legislativă afectează contractele dintre producători și furnizori. Romgaz a semnat acte adiționale cu Engie și E.On
scris 7 nov 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, a încheiat acte adiționale la cele 3 tranzacții de vânzare de gaze, cu Engie și E.ON, semnate în primăvară.

Valoarea contractelor semnate de Romgaz cu fiecare dintre cei doi mari furnizori, de 1,709 miliarde lei, în cazul Engie, respectiv 1,4 miliarde lei, în cazul E.ON, (3,1 miliarde lei, în total), depășește atât 5% din valoarea activelor nete ale Romgaz, cât și 10% din cifra de afaceri neta aferenta anului financiar 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2021, Romgaz a avut o cifră de afaceri de 4,7 miliarde lei.

Desele modificări legislative au bulversat nu numai relația dintre furnizori și clienții finali, ci și pe cea dintre producători și furnizori. Începând cu 1 aprilie, Guvernul a obligat producătorii autohtoni să vândă gazul destinat alimentării clienților casnici cu 150 lei/MWh și cel destinat PET-urilor cu 250 lei/MWh, preț care ulterior, începând cu 1 noiembrie, a coborât la rândul său la 150 lei/MWh.

Drept urmare, în funcție de evoluția numărului de clienți casnici din portofoliu, dar și de PET-urile pe care le alimentează furnizorii, contractele semnate inițial cu producătorii trebuie actualizate. Ultimul exemplu este, acum, Romgaz, care a semnat mai multe acte adiționale cu principalii doi furnizori autohtoni.

FOTO Fostul director financiar al Chimcomplex și Nuclearelectrica, numit în aceeași funcție la MET România Energy CITEȘTE ȘI FOTO Fostul director financiar al Chimcomplex și Nuclearelectrica, numit în aceeași funcție la MET România Energy

În urma impunerii obligativității vânzării de gaze la preț reglementat începând cu 1 aprlie, Romgaz a semnat cu Engie 2 contracte, unul vizând cumpărarea cu 150 lei/MWh de gaz pentru clienții casnici din portofoliu, altul achiziționarea cu 250 de lei/MWh de gaz destinat PET-urilor din portofoliu.

Cum, de la 1 noiembrie, Guvernul a decis ca și prețul gazului pentru PET-uri să scadă la 150 lei/MWh, contractul, care se întinde până la finalul lunii aprilie 2023 și care inițial avea o valoare de 17,4 milioane de lei, a scăzut la 15,7 milioane lei.

Contractul prin care Romgaz vindea către Engie gaze pentru alimentarea clienților casnici, în schimb, s-a majorat cu 2,7 milioane lei, de la 1,706 miliarde lei la 1,709 miliarde lei, probabil ca urmare a majorării numărului de clienți casnici din portofoliul Engie, o parte importantă dintre aceștia fiind preluați în regim de ultimă instanță.

Totodată, contractul semnat cu E.ON pentru alimentarea clienților casnici din portofoliu a fost amendat în 2 rânduri, acesta scăzând cu 100 de mii lei, respectiv 550 mii lei, fie ca urmare a reducerii consumului propriilor clienți, fie ca urmare a migrării acestora către alți furnizori. Astfel, în urma celor 2 acte adiționale semnate la contractul inițial, acesta a scăzut de la 1,415 miliarde lei la 1,414 miliarde lei.

Romgaz și-a redus ușor producția în trimestrul al III-lea și în primele 9 luni din 2022, în comparație cu perioadele corespunzătoare de anul trecut.

Astfel, extracția de gaze s-a redus cu 1,25% în T3 2022, la 1,1724 miliarde metri cubi și cu 0,51% în ianuarie-septembrie anul acesta, la 3,6874 miliarde mc.

FOTO Grupul UNTOLD va organiza Târgul de Crăciun în parcul Drumul Taberei. Cum va arăta parcul tematic CITEȘTE ȘI FOTO Grupul UNTOLD va organiza Târgul de Crăciun în parcul Drumul Taberei. Cum va arăta parcul tematic

Pe fondul ″goanei″ după stocare de gaze pentru iarnă din întreaga Europă, determinată de reducerea dramatică a livrărilor de la gigantul rus de stat Gazprom în condițiile războiului din Ucraina, cantitățile înmagazinate în facilitățile de profil ale sucursalei Depogaz a Romgaz au crescut cu 10,74% în T3 și cu 20,68% în primele 9 luni, la 1,1859, respectiv 1,9669 miliarde mc.

În schimb, extracțiile din depozite s-au redus semnificativ, cu 51,38% în trimestrul al III-lea (la 12,3 milioane mc) și cu 23,77% în ianuarie-septembrie (la 1,1023 miliarde mc).

EXCLUSIV INTERVIU Șeful Dacia România dezvăluie „găselnița” cu care a ieșit din impas marca românească. PLUS: Am învățat să mergem în ploaie. Noi vom trage de timp ca la fotbal. Vom trage de timp până când ne fluieră arbitrul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU Șeful Dacia România dezvăluie „găselnița” cu care a ieșit din impas marca românească. PLUS: Am învățat să mergem în ploaie. Noi vom trage de timp ca la fotbal. Vom trage de timp până când ne fluieră arbitrul

Producția de electricitate a centralei vechi de la Iernut a Romgaz a crescut cu 32,21% în iulie-septembrie, la 294,8 GWh, dublându-se pe primele 9 luni, la 839,5 GWh.

Romgaz a profitat de creșterea de patru ori a prețului gazelor pe piața angro și și-a majorat cu 129% profitul net în prima jumătate a anului, de la 761,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut la 1,725 miliarde lei. Cifra de afaceri a companiei a evoluat și mai spectaculos, majorându-se de 3,3 ori, de la 2,25 miliarde lei la 7,5 miliarde lei. Romgaz își va anunța rezultatele financiare pentru T3 și ianuarie-septembrie 2022 pe data de 15 noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie romgaz
romgaz iernut energie
inmagazinare gaze romgaz