Prețul energiei electrice plătit de consumatorii finali se va majora, nu micșora cum promit politicienii, începând cu această primăvară, după expirarea perioadei de compensare și plafonare a prețului. Motivul: costul de achiziție a energiei electrice plătit de furnizori a explodat la un moment dat pe bursa autohtonă, fiind și de 4-5 ori peste cel din perioadele similare ale ultimilor doi ani. Drept urmare, în prezent, majoritatea furnizorilor sunt pe pierdere.
Consumatorilor casnici cărora le expiră contractele până la 31 martie ar trebui să se aștepte să semneze noi contracte, în unele cazuri, la un preț minim chiar și de 1,5 lei/KWh.
Explicația: Piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM este cea mai importantă piață de profil din România, volumul tranzacționat pe această piață reprezentând aproximativ 40% din consumul intern.
Începând cu a doua jumătate a anului trecut, prețul energiei tranzacționat pe această piață a avut o evoluție ascendentă susținută, ajungând ca în luna noiembrie prețurile medii lunare să fie de peste cinci ori mai ridicate decât cele din noiembrie 2019 și noiembrie 2020.
Furnizorii achiziționează în medie 40% din energia revândută consumatorilor finali de pe această piață.
CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul webAu fost și contracte semnate, în prima parte a anului trecut, la un preț de furnizare de 0,35 lei/KWh (aproximativ 0,7 lei/KWh cu tot cu taxe).
Iar prețul mediu PZU din ultima săptămână a lunii noiembrie, de exemplu, a ajuns la 1.200 lei/MWh, de aproape 4 ori peste cel cu care furnizorii vând curent propriilor clienți.
Așa cum a anunțat Profit.ro, pe 23 noiembrie, prețul PZU a ajuns la 1.400 lei/MWh (282,8 euro/MWh). În aceeași zi a fost spulberat și recordul prețului orar, energia livrată pe 24 noiembrie în intervalul orar 17-18 fiind tranzacționată cu 1.905 lei/MWh, cu 174 de lei peste precedentul record, din 20 octombrie.
Pe 15 decembrie, acest record a fost spulberat, prețul mediu pentru ziua următoare ajungând aproape de 1.500 de lei/MWh, iar cel orar la peste 2.100 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileToate aceste costuri (la care s-ar putea adăuga cele ale eventualelor întârzieri ale plății compensărilor impuse prin lege și cele dintre costul de achiziție și cel plafonat, care ar trebui suportate tot de la bugetul de stat) vor fi foarte probabil transferate în prețul final începând cu 1 aprilie 2022, când va expira perioada de intervenție a statului pe piață.
Până pe 1 aprilie, consumatorii casnici vor achita fie prețul din contract, dacă se situează sub cel plafonat, fie cel plafonat (de 1 leu/MWh, cu tot cu taxe), la care se aplică compensarea în cazul clienților cu un consum de sub 300 KWh, de unde ar rezulta un preț final de aproximativ 0,7 lei/KWh. Cu alte cuvinte, consumatorii ar trebui să se aștepte la o dublare a prețului plătit efectiv în această iarnă începând cu 1 aprilie 2022.
O presiune suplimentară pe preț de la 1 aprilie, marginală ce-i drept, vine și din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a majorat, cu începere de la 1 ianuarie 2022, tarifele reglementate practicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica și de cei 6 operatori concesionari de rețele de distribuție a energiei electrice, majorări care vor fi resimțite de consumatori în facturi tot de la 1 aprilie, când vor expira atât compensarea, cât și plafonarea impuse prin lege.