Guvernul a majorat la 750 lei/membru de familie venitul lunar până la care un consumator este considerat “vulnerabil”. Ce va face ANRE cu sumele din impozitul pe cifra de afaceri, consumatorul vulnerabil fiind deja protejat?

Guvernul a majorat la 750 lei/membru de familie venitul lunar până la care un consumator este considerat “vulnerabil”. Ce va face ANRE cu sumele din impozitul pe cifra de afaceri, consumatorul vulnerabil fiind deja protejat?
scris 6 ian 2019

Guvernul a modificat atât valoarea ajutorului lunar pentru încălzire, cât și limita de venit maximă a consumatorilor vulnerabili care au dreptul la respectivul ajutor. Prevederea apare în cadrul controversatei ordonanței de urgență 114/2018 prin care au fost înghețate prețurile la gaze, introdus controlul prețurilor la electricitate și impus un impozit de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice.

Interesant este că niciunul dintre oficialii care au prezentat această ordonanță, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și consilierul de stat al premierului pe teme economice, Darius Vâlcov, nu numai că nu au amintit această măsură, dar păreau că nici nu știau de existența definiției consumatorului vulnerabil în legislația autohtonă.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important Mai multe oficialități și reprezentanți ai industriei energetice au declarat în ultima perioadă că nu există o definiție a consumatorilor vulnerabili în legislația internă, ceea ce sugera că populația cu venituri reduse nu este susținută de stat.

Și mai important Însă nu numai că respectivii consumatori sunt definiți în legislație, dar ei sunt definiți în mai multe legi, atât în Legea energiei, cât și în OUG 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. Iar subvențiile acordate acestora variază de la 20 de lei la 262 de lei de familie (în cazul încălzirii pe gaze), de la 20 lei la 240 de lei (în cazul încălzirii cu energie electrică) și de la 20 de le la 50 de lei (în cazul încălzirii cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri). Iar mai mult de trei pătrimi din factura la electricitate sau gaze (după caz) reprezintă KWh utilizați pentru încălzire!

Referindu-se la destinația impozitului de 2% pe cifra de afaceri impus operatorilor licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Vâlcov a precizat că banii nu vor merge la bugetul de stat, ci vor rămâne la ANRE. "Nu se scot banii de la ANRE. Coaliția de guvernare, împreună cu Guvernul, gândesc un mecanism astfel încât acești bani să fie îndreptați spre consumatorii vulnerabili", a explicat consilierul de stat. El a fost completat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. "Adică acele scheme de sprijin pentru acești consumatori vulnerabili. În luna ianuarie, ANRE vine și propune o astfel de schemă de finanțare. Sursele de finanțare, iată, există, astfel încât să fie un astfel de sprijin", a adăugat Teodorovici, sugerând că va fi elaborată și o definiție a consumatorilor vulnerabili.

Surpriză însă, tocmai actul normativ pe care cei doi îl prezentau presei, nu numai că făcea referire, dar și modifica atât valoarea ajutorului pentru încălzire, cât și limita de venit maximă a consumatorilor vulnerabili care au dreptul la respectivul ajutor.

Concurența pe gazul offshore se intensifică. Turcia a finalizat achiziția celei de-a doua nave de foraj, care va opera în Marea Neagră CITEȘTE ȘI Concurența pe gazul offshore se intensifică. Turcia a finalizat achiziția celei de-a doua nave de foraj, care va opera în Marea Neagră

Astfel, limita de venit a consumatorilor vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri până la care poate accesată această prestație socială a fost majorată de la 615 lei/membru de familie la 750 lei/membru de familie.

Pentru consumatorii vulnerabili cu un venit cuprins între 540 de lei și 750 de lei, ajutorul de încălzire a rămas același, de 20 de lei în cazul încălzirii pe gaze, a fost redus de la 48 de lei la 20 de lei în cazul încălzirii prin electricitate și a fost majorat de la 16 lei la 20 de lei, în cazul încălzirii pe lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Scăderea ajutorului în cazul încălzirii cu energie electrică arată, probabil, intenția guvernului de a presa ANRE, în sensul scăderii prețului la energia electrică furnizată consumatorilor finali.

Guvernul a motivat această măsură prin faptul că “majorarea în anul 2018 a veniturilor populației, în special cele destinate persoanelor vârstnice, cum ar fi valoarea punctului de pensie de la 1.000 lei la 1.100 lei și nivelul indemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, ar fi făcut ca o parte dintre aceste persoane să nu mai beneficieze de dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficii sociale pentru care plafonul maxim al veniturilor până la care se acordă fiind de 615 lei/membru de familie. În această situație, prin suportarea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței veniturile familiilor, în special ale persoanelor vârstnice, nu ar mai putea asigura necesarul de trai”.

În urma majorării veniturilor populației din 2018, în decembrie 2018 doar 129.000 de familii și de persoane singure au beneficiat de ajutor de încălzire, numărul acestora scăzând aproximativ cu 50 față de cel din decembrie 2017 (236.355 familii și persoane singure).

Majoritatea celor care nu mai beneficiau de acest drept (și care vor beneficia în continuare în urma majorării pragului la 750 de lei de la 1 ianuarie) au venituri care depășesc cu puțin plafonul maxim de venituri de 615 lei, susține Guvernul.

Această majorare nu se impune în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat, pentru acest sistem de încălzire, nivelul maxim de venituri fiind stabilit la 786 lei/persoană în cazul familiei și la 1.082 lei în cazul persoanei singure.

Acuzații: Cele mai mari companii de trading de petrol din lume au dat mită unor angajați ai companiei Petrobras CITEȘTE ȘI Acuzații: Cele mai mari companii de trading de petrol din lume au dat mită unor angajați ai companiei Petrobras

Cu alte cuvinte, chiar prin actul normativ prezentat de cei doi oficiali, Guvernul recunoaște că protejează “consumatorul vulnerabil”, definit, potrivit OUG 70/2011, drept “clientul, persoana singură/familie, care nu își poate asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței și ale cărei venituri sunt situate în limitele prevăzute” în actul normativ respectiv.

În condițiile în care nu numai că în legislația autohtonă consumatorul vulnerabil este definit, dar el este și efectiv “protejat”, apare o întrebare legitimă: ce va face ANRE cu sumele încasate din impozitul de 2% pe cifra de afaceri impusă producătorilor, furnizorilor, distribuitorilor și brokerilor de energie electrică și gaze?

Probabil că o parte din aceste sume vor fi transferate bugetelor locale pentru acoperirea sumelor necesare subvenționării “consumatorilor vulnerabili”, dar mai ales a celor din sistemele centralizate, majoritatea aflate în dificultăți financiare. Cu alte cuvinte, ajutorul va fi acordat propriu-zis nu “consumatorilor”, ci autorităților locale (care au obținut de la Parlament dreptul de a-și înființa firme distribuitoare și furnizoare de gaz) și mai ales sistemelor de încălzire centralizată, care mai beneficiază și de alte subvenții încrucișate.

viewscnt
Afla mai multe despre
consumator vulnerabil
gaze
curent
lemne
ajutor