China Petroleum & Chemical, grup mai cunoscut sub numele de Sinopec, are în plan pentru 2022 cea mai mare investiție de capital din istoria sa, după ce a înregistrat anul trecut cel mai bun profit din ultimul deceniu, răspunzând apelulului Beijingului adresat companiilor energetice pentru a crește producția, transmite Reuters.
Sinopec se așteaptă să cheltuie 198 de miliarde de yuani (31,10 miliarde de dolari) în 2022, în creștere cu 18% față de un an în urmă, depășind recordul anterior de 181,7 miliarde de yuani stabilit în 2013, potrivit unui comunicat al companiei depus duminică la Bursa de Valori din Shanghai.
Grupul planifică să investească 81,5 miliarde de yuani în exploatarea zăcămintelor, în special în rezervele de țiței din zăcămintele Shunbei și Tahe și zăcămintele de gaze naturale din provincia Sichuan și regiunea Mongoliei Interioare, scrie News.ro.
”Privind în perspectivă în 2022, cererea de pe piață pentru petrol rafinat va continua să se redreseze, iar cererea de gaze naturale și produse petrochimice va continua să crească”, a spus Sinopec într-un comunicat.
De asemenea, grupul a avertizat cu privire la impactul potențial al problemelor geopolitice și al prețurilor volatile ale petrolului asupra investițiilor și operațiunilor în afacerile din străinătate. Dar Sinopec nu a numit un proiect anume.
Reuters a scris că grupul Sinopec a suspendat discuțiile pentru o investiție majoră petrochimică și o afacere de comercializare a gazelor în Rusia, luând în considerare apelul guvernului la prudență pe măsură ce sancțiunile se înmulțesc în urma invaziei ruse în Ucraina.
Prețul petrolului Brent a crescut cu 52% în acest an și a urcat până la 139 de dolari pe baril la începutul lunii martie, alimentat de temerile de întrerupere a aprovizionării ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
Sinopec a înregistrat în 2021 cel mai mare profit din ultimul deceniu, pe fondul redresării cererii de energie și al creșterilor prețului petrolului în era post-Covid, câștigurile nete ajungând la 71,21 miliarde de yuani.
Grupul planifică să producă 281,2 milioane de barili de țiței și 12.567 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022, în creștere față de producția sa de 279,76 milioane de barili și 1.199 de miliarde de metri cubi în 2021.
Beijingul încearcă să asigure siguranța energetică în țară pe fondul intensificării riscurilor geopolitice. Vrea să mențină producția anuală de țiței la 200 de milioane de tone și să crească producția de gaze naturale la peste 230 de miliarde de metri cubi (bcm) până în 2025, de la 205 miliarde de metri cubi în 2021.