Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova

Grecii de la PPC, care au preluat afacerea Enel, încep lucrările de construcție la cel mai mare parc eolian din Moldova
scris 24 oct 2024

PPC Renewables România, fosta Enel Green Power România, a început lucrările de construire a parcului eolian Deleni din județul Vaslui, care va deveni, la punerea în funcțiune, cea mai mare centrală de producție de energie regenerabilă situată în regiunea Moldovei, cu o capacitate instalată de 140 MW.

”Aceasta va fi a doua centrală eoliană a PPC Renewables din afara zonei Dobrogea, cea în care s-a concentrat până acum producția de energie electrică în centrale eoliene. Potențialul eolian al acestei zone este important, iar diversificarea geografică va ajuta atât la îmbunătățirea mix-ului energetic al României cât și la reducerea deficitului de capacități de producție de energie din nordul țării. Ne  bucurăm să putem contribui la dezvoltarea unui sector energetic curat în România, care să ajute la competitivitatea economică a țării și a comunităților locale”, a declarat directorul general al PPC Renewables România, Adrian Dugulan.

Urmărește-ne și pe Google News
Unul din cinci angajați din privat are abonament la Regina Maria. Abonații fac 7 vizite la medic pe an și economisesc 3.500 de lei CITEȘTE ȘI Unul din cinci angajați din privat are abonament la Regina Maria. Abonații fac 7 vizite la medic pe an și economisesc 3.500 de lei

Centrala eoliană, care este programată să fie conectată la rețea până la sfârșitul anului 2025, va fi echipată cu 23 de turbine GE Vernova, fiecare având o capacitate de 6,1 MW. Puterea turbinelor este aproape de trei ori mai mare față de cea a turbinelor instalate în etapa anterioară de dezvoltare masivă a energiei eoliene în România, până în 2012.

Parcul va genera anual aproximativ 370 GWh de energie electrică, evitând emisii de CO2 de circa 215.000 de tone anual și asigurând suficientă energie pentru a alimenta echivalentul a 62.000 de gospodării, echivalentul unui oraș de dimensiunea municipiului Vaslui.

Turbinele eoliene vor fi instalate pe terenuri aferente localităților Deleni, Costești si Bogdănești, iar stația electrică de interconexiune 400/220/110 kV se afla pe raza localității Banca. Infrastructura din areal va permite accesul locuitorilor la drumurile de legătură care tranzitează parcul. Acesta va dispune de trei stații de transformare, cea de la Banca urmând să fie stația de interconexiune cu Sistemul Energetic Național. Vor putea fi adăugate și capacități de stocare a energiei, dacă va fi cazul.

Romsilva va pune la dispoziția populației circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc CITEȘTE ȘI Romsilva va pune la dispoziția populației circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc

Proiectul datează de la prima "goană energetică după vânt" din România, din perioada 2008-2013, generată de prima variantă a schemei de sprijin pe bază de certificate verzi a țării, cea mai generoasă din Europa la acea dată. Primul aviz tehnic de racordare (ATR) a fost emis de Transelectrica în 2012. Atunci, inițiatorii vizau o putere instalată mai mult decât dublă, de 300 MW.

Enel Green Power România, transformată ulterior în PPC Renewables România după preluarea de către grecii de la PPC, a achiziționat în urmă cu 2 ani firmele dezvoltatoare ale proiectului eolian vasluian de la acționarii acestora, respectiv Vaslui Holding BV, un vehicul juridic al unei subsidiare olandeze a gigantului american General Electric, și compania germană Prowind GmbH.

La finalizarea proiectului Deleni, capacitatea totală instalată de surse regenerabile de energie a PPC Renewables România va ajunge la circa 1,5 GW. Planul grupului PPC este de a depăși nivelul de 2 GW de unități de producție de energie regenerabilă în România până la sfârșitul anului 2026. Cu o capacitate totală instalată de 4,7 GW în Grecia și România, PPC Renewables continuă să fie cel mai important furnizor de energie electrică din sud-estul Europei, având un portofoliu de 20 GW planificat până în 2030 și dincolo de această perioadă.

Capitala animației se mută în Ținutul Secuiesc la Festivalul de Animație pentru Copii și Familie SzAFI Sfântu Gheorghe CITEȘTE ȘI Capitala animației se mută în Ținutul Secuiesc la Festivalul de Animație pentru Copii și Familie SzAFI Sfântu Gheorghe

Public Power Corporation S.A. (PPC) este principala companie de utilități din sectorul energetic din Europa de Sud-Est, cu activități în generarea, distribuția, operarea rețelelor și vânzarea de produse și servicii energetice avansate în Grecia, România și Macedonia de Nord. PPC are o capacitate instalată totală de 11,5 GW, constând din termocentrale, surse hidro și regenerabile cu o producție totală anuală de peste 21 TWh.

În România, PPC Renewables, parte a grupului PPC, este lider în energia regenerabilă, cu o capacitate instalată în prezent de 700 MW din centrale eoliene și fotovoltaice și continuă într-un ritm alert să își întărească portofoliul prin proiecte de mare anvergură, în linie cu obiectivul de a deveni cel mare jucător de piața de energie regenerabilă din România.

GRAFICE Republica Moldova importă volume record de gaze din România, echivalente cu 16% din producția Romgaz, OMV Petrom, BSOG CITEȘTE ȘI GRAFICE Republica Moldova importă volume record de gaze din România, echivalente cu 16% din producția Romgaz, OMV Petrom, BSOG

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, a anunțat recent că iese din nou pe piețele de obligațiuni, acum cu ținta de a atrage 500 de milioane de euro.

Anterior a fost relatat că Norges Bank Investment Management, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, ia în considerare achiziția unei participații la Public Power Corporation (PPC).

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
ppc furnizare energie românia
ppc distribuție energie românia
fuziuni furnizori distribuitori ppc
ppc fostul enel