Cererea de petrol a Chinei a revenit la peste 90% din nivelul înregistrat înaintea pandemiei de coronavirus, iar această relansare robustă ar putea să se reflecte, în trimestrul al treilea, și în alte părți ale lumii, pe măsură ce mai multe țări ies din carantină, transmite Reuters.
Măsurile de izolare introduse pentru a ține sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piața petrolieră, unde prețurile s-au prăbușit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie și au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol și combustibili la nivel mondial, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Revenirea rapidă a cererii de petrol a Chinei la finele lunii aprilie, până la 90% din nivelul înregistrat înainte de Covid, este un semnal binevenit pentru economia mondială", susține Jim Burkhard, vicepreședinte la firma de analiză IHS Markit. "Dacă ținem cont de faptul că cererea de petrol în China a scăzut cu peste 40% în februarie, amplitudinea revenirii oferă unele motive de optimism cu privire la relansarea cererii de petrol și tendințele economice pe alte piețe precum Europa și America de Nord", adaugă Burkhard.
În paralel, și-au revenit și prețurile de referință la țiței, cotațiile futures pentru țițeiul Brent apreciindu-se cu 50% iar cotațiile la petrolul american au crescut cu peste 90% după data de 1 mai.
Chiar dacă analiștii sunt de acord că cererea de petrol a Chinei și-a revenit, estimările diferă cu privire la amploarea și durata acestei reveniri.