Acțiunile companiei americane NuScale Power au crescut cu peste 28%, pe fondul optimismului legat de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România. În cursul ședinței de tranzacționare, avansul ajunsese la un moment la 42,55%.
NuScale este dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, asociate în societatea de proiect RoPower Nuclear SA, vor să construiască o centrală de 462 MW în România pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.
Totodată, cotația titlurilor Fluor Corporation, acționarul majoritar al NuScale, ce deține 55% din capitalul dezvoltatorului de SMR, s-au apreciat cu 3,77%.
Producătorul român de energie nucleară Nuclearelectrica se așteaptă la o decizie preliminară de investiție la centrala cu reactoare modulare mici (SMR) în 2025, a declarat luni directorul general Cosmin Ghiță.
Nuclearelectrica nu a făcut nici un anunț astăzi la Bursa de Valori București. Prețul acțiunilor operatorului centralei nucleare de la Cernavodă a scăzut cu 1,13%.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă a Etiopiei - defecțiune care le-a permis clienților să retragă zeci de milioane de dolari. Cei mai mulți bani, scoși de studenți. S-au format cozi lungiAmbasadoarea SUA Kathleen Kavalec a vizitat, tot astăzi, amplasamentul viitoarei centrale nucleare modulare de la Doicești, județul Dâmbovița, dezvoltat în colaborare de compania română de stat Nuclearelectrica și compania americană NuScale. Diplomatul SUA a declarat că tehnologia americană este ”sigură”, iar proiectul are susținerea guvernului american.
România se așteaptă ca anul viitor să ia o decizie preliminară de investiție cu privire la construirea centralei, care ar putea deveni primul proiect din Europa care utilizează această tehnologie.
NuScale a raportat recent pierderi nete de 180,1 milioane dolari pe anul trecut, în creștere cu peste 27% față de 2022. Deși veniturile companiei aproape s-au dublat, de la 11,8 la 22,8 milioane dolari, rămân încă cu un ordin de mărime sub cheltuieli, care au avansat cu peste 23%, de la 241,8 la 298,3 milioane dolari.
Totodată, subvențiile primite de la administrația federală americană, prin programul de împărțire a costurilor derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Energie de la Washington, au scăzut cu aproape 16% anul trecut, de la 72,51 la 61,03 milioane dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum