Gazprom vrea despăgubiri din partea Bulgariei pentru că a refuzat să plătească în ruble pentru gazele livrate

Gazprom vrea despăgubiri din partea Bulgariei pentru că a refuzat să plătească în ruble pentru gazele livrate
scris 10 feb 2023

Grupul rus Gazprom a încercat să obțină despăgubiri din partea Bulgariei, după ce anul trecut autoritățile de la Sofia au refuzat cererea companiei rusești de a fi plătită în ruble pentru gazele livrate, a anunțat ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, transmite Reuters.

La finele lunii aprilie 2022, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Bulgaria, țară care era dependentă aproape în întregime de livrările rusești, după ce țara vecină și alte state membre UE au refuzat să dea curs solicitărilor Rusiei, care a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Ambasadorul Rusiei acuză persecutarea nejustificată a gigantului Lukoil, după ce Profit.ro a anunțat decizia de impunere a ANAF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Ambasadorul Rusiei acuză persecutarea nejustificată a gigantului Lukoil, după ce Profit.ro a anunțat decizia de impunere a ANAF
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contractul pe termen lung de aprovizionare cu gaze convenit de Bulgaria cu grupul rus Gazprom, contract care prevedea că plata se face în dolari, a expirat la finele anului 2022.

"Există o corespondență care continuă. Au fost făcute unele solicitări din partea rusească cu privire la o anumită sumă de bani, am răspuns....Nu vreau să fac alte comentarii pentru că există unele aspecte ce țin de confidențialitate", a declarat Rossen Hristov pentru postul public de televiziune BNT. "Ei vor ca noi să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm", a mai spus Hristov, adăugând că au fost luate măsuri pentru a apăra interesele Bulgariei.

După ce Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale, unele guverne și firme din UE au cerut instrucțiuni detaliate de la CE privind posibilele soluții de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuințelor, producția de electricitate și funcționarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, sancțiunile UE nu împiedică firmele să-și deschidă conturi la o bancă desemnată, și firmele pot plăti pentru gazele rusești, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte și declară tranzacția finalizată când este achitată în acea monedă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
bulgaria
gaze