Președintelui Board-ului producătorului de gaze Gazprom, Viktor Zubkov, a declarat, conform agenției ruse de presă TASS, că anul acesta va fi finalizată construcția gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania, în pofida opoziției Statelor Unite față de acest proiect, transmite Reuters.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancțiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală și că nu există ''nicio ambiguitate'' în opoziția SUA față de construcția gazoductului, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
''Am afirmat clar că firmele implicate în construcția conductei riscă sancțiunile Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, el expune Ucraina și Europa Centrală manipulării și constrângerii din partea Rusiei și contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei'', a subliniat demnitarul american într-o conferință de presă.
Vineri, Viktor Zubkov a afirmat că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 sunt finalizate în proporție de 90 - 92%. "Activitățile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puțin până la finalizare. Cu siguranță proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o rușine, dar așa s-a întâmplat", a declarat oficialul Gazprom.
Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancțiunile Statelor Unite.
Gazoductul Nord Stream 2 este finanțat jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiStatele din Europa Centrală și de Est susțin că proiectul va spori dependența Europei de gazele rusești și ar putea fi folosit ca instrument politic de Moscova. Ministrul lituanian de Externe a declarat luna trecută că proiectul ar trebui oprit până la alegerile parlamentare din Rusia, din septembrie, pentru a pune presiune asupra Moscovei pentru reforme democratice și ca un compromis între sprijinitorii și criticii proiectului din Europa.