Încurajat de evoluția prețului țițeiului rusesc Ural, care a ajuns la jumătatea cotațiilor Brent-ului în urma impunerii plafonului de 60 de dolari pe baril, Grupul celor Șapte (G7) intenționează să impună alte 2 plafoane de preț pentru produsele rafinate în Rusia începând cu luna februarie. Pe 5 februarie intră în vigoare în vigoare embargoul impus de UE importului de produse petroliere rusești, după ce pe 5 decembrie a fost implementat cel vizând importurile maritime de țiței din Rusia.
Potrivit unui oficial G7, citat de Reuters, un plafon va fi impus pentru produsele comercializate cu o primă față de prețul țițeiului (motorină și kerosen) și celălalt pentru cele care se tranzacționează cu discount (păcură). Statele membre UE, inclusiv România, sunt importatoare nete de motorină.
G7, format din Australia, Canada, Japonia și Statele Unite, plus Uniunea Europeană cu 27 de țări - a introdus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc începând cu 5 decembrie, pe lângă embargoul UE asupra importurilor maritime de țiței rusești.
CITEȘTE ȘI 2023 începe în forță ca oferte de locuri de muncă. Salariile avansatePlafonarea prețurilor produselor petroliere este mai complicată decât stabilirea unei limită de preț numai pentru țiței, deoarece există multe astfel de produse, iar prețul acestora depinde adesea de locul în care sunt cumpărate, mai degrabă decât de locul unde sunt produse, a explicat oficialul G7.
Chiar și în cazul țițeiului, situația nu este atât de simplă cum pare la prima vedere. Chiar dacă, în urma impunerii plafonului de 60 de dolari pe baril, cel mai important sortiment de țiței rusesc, Ural, se tranzacționează în prezent la jumătatea prețului Brent-ului, celălalt tip de petrol important rusesc, Espo, se situează peste nivelul plafonului și doar cu aproximativ 10 dolari pe baril sub cotațiile Brent-ului.
Ca răspuns la măsurile impuse de G7, autoritățile de la Moscova au interzis companiilor petroliere ruse să vândă petrol de la 1 februarie 2023 în baza unor contracte care conțin direct sau indirect mecanismul plafonului de 60 de dolari pe baril.