Franța vrea să dezvolte reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni și are verde de la Comisia Europeană să dea un ajutor de stat de 300 de milioane de euro. România are un proiect similar cu o companie americană

Franța vrea să dezvolte reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni și are verde de la Comisia Europeană să dea un ajutor de stat de 300 de milioane de euro. România are un proiect similar cu o companie americană
scris 26 apr 2024

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 300 de milioane de euro dat de guvernul Franței pentru a sprijini Nuward, filiala a companiei cu capital de stat Electricité de France (EDF) în cercetarea și dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni („SMR”), potrivit unui comunicat al executivului european. Tehnologia a fost deja dezvoltată în SUA de mai multe companii, iar România e parte a unui proiect de construire și amplasare a unor reactoare modulare mici la Doicești (Prahova) alături de compania americană NuScale.

Comisia Europeană a recunoscut în februarie 2024 contribuția potențială a reactoarelor nucleare modulare mici la atingerea obiectivelor energetice și climatice ale Green Deal, politica de mediu a UE, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Romgaz a semnat contracte de furnizare gaze la preț reglementat cu 10 companii de termoficare CITEȘTE ȘI TABEL Romgaz a semnat contracte de furnizare gaze la preț reglementat cu 10 companii de termoficare

Mai mult, Comisia Europeană a anunțat că vrea să înființeze o Alianță industrială europeană pentru a facilita și accelera dezvoltarea, demonstrarea și implementarea SMR în Europa până la începutul anilor 2030.

Franța a notificat Comisiei planul său de a acorda 300 de milioane de euro companiei Nuward pentru a sprijini proiectul de cercetare și dezvoltare al acesteia privind tehnologia SMR.

Proiectul vizează dezvoltarea de procese pentru proiectarea și construcția de SMR-uri bazate pe un design simplu și modular și cu o putere echivalentă sau mai mică de 300 MWe. Proiectarea front-end este a treia fază a proiectului Nuward, care cuprinde cinci faze distincte. În decembrie 2022, Comisia a aprobat deja o măsură franceză în valoare de 50 de milioane de euro pentru a sprijini cea de-a doua fază a proiectului, care vizează dobândirea de noi cunoștințe pentru proiectarea și construcția de SMR-uri.

În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua forma unui grant direct de până la 300 de milioane de euro care va acoperi proiectul de cercetare și dezvoltare până la începutul anului 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare modulare
franta