Franța pregătește un nou plafon pentru prețul energiei electrice pentru 2023

Franța pregătește un nou plafon pentru prețul energiei electrice pentru 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2022

Ministrul Tranziției Energetice din Franța, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat faptul că Executivul lucrează la un nou plafon pentru creșterea prețului electricității pentru toți consumatorii, în 2023, dar nu a dat indicii despre noul prag, relatează agenția EFE.

"Guvernul și-a asumat responsabilități pentru a atenua creșterea prețurilor la energia electrică și fără mecanismul pe care l-am pus în mișcare creșterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (în 2022). Inițiativa noastră va fi la fel anul viitor", a spus ea într-un interviu pentru postul de radio RTL.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Un mare furnizor de energie din România vrea să renunțe la o parte din clienții cu prețuri plafonate. Băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Un mare furnizor de energie din România vrea să renunțe la o parte din clienții cu prețuri plafonate. Băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc

Pannier-Runacher a afirmat că în următoarele zile vor fi noutăți în legătură cu noul plafon și a subliniat că această măsură va fi stabilită împreună cu ministrul Economiei, Bruno Le Maire, și cu prim-ministrul Elisabeth Borne, scrie Agerpres.

Ea a semnalat, totodată, că această limitare a prețurilor va fi compensată de noi venituri pentru a menține obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.

De asemenea, a vorbit despre cele aproape jumătate din totalul de 56 de reactoare nucleare din Franța care în prezent nu funcționează din motive de mentenanță și și-a exprimat încrederea că majoritatea vor redeveni operaționale pentru a nu lipsi energia electrică în iarnă ce vine.

"În fiecare săptămână de întâlnim cu cei de la EDF (compania care operează centralele nucleare) pentru a afla dacă s-au înregistrat avansuri", a precizat ministrul.

În plan european, Pannier-Runacher a menționat că Executivul comunitar lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice și un plafon pentru prețul gazelor.

"Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuție pentru că, pentru majoritatea, costurile de producție practic nu au variat, dar prețul la care vând da, a explodat", a spus ministrul, fără a intra în detalii despre modul în care ar putea fi aplicată această taxă.

În ceea ce privește polemica legată de călătoriile poluante cu avionul ale fotbaliștilor profesioniști - antrenorul PSG a glumit că se va deplasa într-un buggy cu vele- Pannier-Runacher a spus că Executivul pregătește un plan pentru ca sportivii de elită să contribuie la reducerea cu 10% a emisiilor în timpul deplasărilor, optând pentru mijloace mai nepoluante, precum trenul.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
energie