Franța a început procesul de naționalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii

Franța a început procesul de naționalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii
scris 5 oct 2022

Franța a început procesul de naționalizare completă a grupului de energie nucleară EDF, încărcat de datorii, încercând să-și asigure un control mai mare asupra aprovizionării sale cu energie, în timp ce Europa se străduie să înlocuiască gazul rusesc, transmite Reuters.

Guvernul de la Paris a depus o ofertă la autoritatea de reglementare a pieței, pentru a cumpăra toate acțiunile pe care nu îl deține deja la grupul, pentru 12 euro pec unitate, respectând prețul pe care îl anunțase deja în timpul verii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Furnizorii de gaze și electricitate vor emite cu întârziere facturile privind consumul pe luna septembrie CITEȘTE ȘI Furnizorii de gaze și electricitate vor emite cu întârziere facturile privind consumul pe luna septembrie

Guvernul intenționează să lanseze oferta pe piață pe 10 noiembrie, se arată în dosar.

Dacă toate acțiunile și obligațiunile convertibile deținute de investitorii minoritari vor fi licitate, statul va plăti 9,6 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari) pentru a prelua compania privată.

”Urgența climatică și situația geopolitică necesită decizii puternice pentru a asigura independența și suveranitatea energetică a Franței”, se arată într-o declarație guvernamentală care detaliază termenii ofertei.

Plasarea EDF sub controlul deplin al statului i-ar permite ”să se angajeze în proiecte pe termen lung, care sunt uneori incompatibile cu așteptările pe termen mai scurt ale investitorilor privați, fără a fi expusă volatilității piețelor de acțiuni”.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron, care deține deja 84% din EDF, speră, de asemenea, să reducă costurile de finanțare ale grupului prin naționalizarea completă.

EDF se grăbește să își pregătească flota de centrale nucleare pentru iarnă, după ce a fost nevoită să închidă mai mult de jumătate din reactoare din cauza problemelor de coroziune și a verificărilor de siguranță.

Grupul, care are datorii de peste 40 de miliarde de euro, se află, de asemenea, în centrul unui program ambițios de construcție a unui nou reactor, care va necesita investiții de aproximativ 50 de miliarde de euro.

Goldman Sachs și Societe Generale au oferit consultanță guvernului cu privire la ofertă, care este de așteptat să dureze 20 de zile de tranzacționare, după lansare.

Finalizarea tranzacției este prevăzută, provizoriu, pentru 8 decembrie, guvernul având nevoie doar să atingă un prag de proprietate de 90% față de nivelul actual de 84% pentru a putea retrage EDF de la bursa din Paris.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
edf