Președintele Klaus Iohannis merge astăzi, în cadrul vizitei oficiale în Coreea de Sud, la complexul industrial de la Changwon al companiei locale Doosan Enerbility, fosta Doosan Heavy Industries & Construction, ce și-a închis în 2020 operațiunile de pe platforma IMGB din București. Compania coreeană, specializată în fabricarea de componente de unități de producție de energie electrică, este esențială pentru proiectul centralei nucleare de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești.

Vizita președintelui României pe platforma de la Changwon a Doosan este programată la 9:30 dimineața, ora României. Amplasamentul are o suprafață totală de circa 400 de hectare și cuprinde mai multe uzine.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Doosan Enerbility a fost raportată oficial la bursa Nasdaq drept ″persoană afiliată″ de către dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei SMR care ar urma să fie implementată la Doicești, compania americană NuScale. Coreenii au deținut, pe parcursul anului trecut, peste 5% din acțiunile de Clasă A ale NuScale, potrivit raportărilor americanilor.
În urmă cu 2 ani, Doosan a început la Changwon producția de materiale și componente cu ciclu lung de fabricație (LLM) pentru SMR-urile NuScale, primind încă o comandă în martie anul trecut, pentru proiectul de centrală din SUA al NuScale, ce ar fi urmat să fie amplasată în statul Idaho.

În 2023, NuScale le-a plătit celor de la Doosan Enerbility peste 34 milioane dolari pentru serviciile lor.
Numai că proiectul american al NuScale a fost anulat în noiembrie 2023, după ce costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare SMR din Idaho au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

În baza înțelegerii cu fostul potențial client și partener, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), NuScale le-a plătit celor de la UAMPS aproape 50 milioane dolari, reprezentând costurile asocierii de companii locale de utilități cu proiectul și, teoretic, are dreptul să primească în proprietate componentele SMR fabricate de Doosan pentru proiectul din Idaho și achitate deja. Care, astfel, ar putea fi folosite în viitor la Doicești, în ipoteza în care proiectul SMR românesc de acolo va avansa.
Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple. Departamentul pentru Energie (DOE) de la Washington a acordat subvenții de stat proiectului eșuat din Idaho, Carbon Free Power Project (CFPP), în baza unui acord de împărțire a poverii costurilor. Ca urmare a acordului, Departamentul pentru Energie are instituită o ipotecă asupra componentelor fabricate (LLM).

″Pentru că NuScale este încă în discuții cu DOE privind mijloacele și calendarul de ridicare a ipotecii DOE asupra LLM (rezultată din finanțarea acordată de DOE în baza acordului de împărțire a costurilor CFPP), am putea fi obligați să plătim costuri către DOE (pe lângă cele plătite deja UAMPS) pentru a obține ridicarea ipotecii și pentru a putea utiliza LLM pe amplasamentul CFPP sau pentru alt client. Până când compania nu va formaliza o înțelegere cu DOE privind LLM, nu există garanția că vom putea utiliza aceste materiale pentru alt proiect″, se arată într-un document oficial recent al NuScale.
Potrivit sursei citate, compania americană estimează că ar putea fi nevoită să plătească peste 32 milioane dolari pentru a elibera integral componentele SMR fabricate de ipoteca Departamentului pentru Energie.

AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) de săptămâna trecută nu a luat decizia de continuare a proiectului Doicești, în baza studiului de prefezabilitate, și nici pe cele referitoare la încheierea unor contracte esențiale pentru proiect, incluzând parteneriatul cu coreenii de la DS Private Equity. Asta pentru că acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, s-a abținut de la vot în cadrul ședinței.
Ulterior, ministerul a transmis că propunerile de decizii asupra cărora s-a abținut de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″, instituția constatând ″necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas au fiecare câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești.
După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei, chiar dacă anul viitor ar urma să fie luată o decizie preliminară, nu finală, de investiție în proiect.