FOTO Rețele Electrice semnează pentru credite de 1 miliard lei de la un consorțiu de bănci

FOTO Rețele Electrice semnează pentru credite de 1 miliard lei de la un consorțiu de bănci
scris 18 iul 2024

Operatorul concesionar de distribuție a energiei electrice Rețele Electrice Muntenia, preluat anul trecut de compania energetică greacă PPC de la grupul italian Enel, a semnat astăzi contracte de creditare în valoare de un miliard de lei cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania, BCR și ING Bank România, în cadrul unei finanțări sindicalizate în care BERD a fost liderul de consorțiu.

Fondurile vor fi utilizate pentru refinanțarea și finanțarea programelor de investiții ale operatorilor de distribuție de energie electrică Rețele Electrice Muntenia (REM), Rețele Electrice Banat (REB) și Rețele Electrice Dobrogea (RED) în zonele lor de activitate, pentru anii 2023 și 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Consumul de electricitate al României a explodat comparativ cu zilele normale de vară. Bucureștenii au consumat masiv CITEȘTE ȘI Consumul de electricitate al României a explodat comparativ cu zilele normale de vară. Bucureștenii au consumat masiv
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În cadrul consorțiului, BERD va pune la dispoziție fonduri totale de 500 de milioane de lei, din care 175 de milioane de lei pentru Rețele Electrice Muntenia, 175 milioane de lei pentru Rețele Electrice Banat și 150 de milioane de lei pentru Rețele Electrice Dobrogea.

Cele trei bănci comerciale vor asigura alte 500 de milioane de lei, în cote egale. Astfel, REM a obținut de la BT, BCR și ING credite de 175 de milioane de lei, REB 175 de milioane de lei, iar RED 150 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectelor de investiții care vor fi finanțate inclusiv cu ajutorul creditelor menționate este de 1,442 miliarde de lei, din care 575 milioane de lei la Rețele Electrice Muntenia, 465 milioane de lei la Rețele Electrice Banat și 402 de milioane de lei la Rețele Electrice Dobrogea.

Tranzacție - Goodpack a preluat Paccor Romania CITEȘTE ȘI Tranzacție - Goodpack a preluat Paccor Romania

Programele de investiții vizează atât modernizarea rețelelor pentru îmbunătățirea calității serviciului de distribuție, reducerea consumului propriu tehnologic și creșterea eficienței operaționale cât și sporirea capacității rețelelor pentru a putea acomoda noi consumatori și un nivel sporit al consumului în zonele aflate în dezvoltare.

De asemenea, toți cei trei operatori de distribuție vor continua instalarea de contoare inteligente și de sisteme de telecontrol al instalațiilor, inclusiv de echipamente pentru aisgurarea securității cibernetice.

FOTO Urșii au ajuns în Parcul Central din Sinaia CITEȘTE ȘI FOTO Urșii au ajuns în Parcul Central din Sinaia

În cadrul acordurilor de finanțare este prevăzută posibilitatea majorării valorii împrumuturilor cu încă 500 de milioane de lei, începând cu anul 2025, opțiune neangajantă aflată la dispoziția companiilor Rețele Electrice.

În primăvară, compania a lansat un proiect de extindere și modernizare a rețelei de distribuție din județul Ilfov, cofinanțat nerambursabil cu bani UE din Fondul de Modernizare, relevă date analizate de Profit.ro.

FOTO Rețele Electrice semnează pentru credite de 1 miliard lei de la un consorțiu de bănci

Compania a lansat o licitație de contractare a lucrărilor necesare pentru proiectul ″Creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică a localității Balotești, prin modernizarea liniilor MT, LEA 20kV Balotești, Radio Săftica, Săftica, Măgura, Ghermănești, Muntenia 1, Muntenia 2, Ana Aslan și injecții noi, Județul Ilfov″.

În premieră, Microsoft intră pe pierdere în România CITEȘTE ȘI În premieră, Microsoft intră pe pierdere în România

Valoarea totală a contractului este estimată la circa 162,3 milioane lei plus TVA (peste 193 milioane lei cu tot cu taxă), din care 131,8 milioane lei va fi finanțarea nerambursabilă din Fondul de Modernizare.

Proiectul vizează îmbunătățirea alimentării cu energie a consumatorilor casnici și noncasnici din localitățile ilfovene Balotești, Snagov, Periș, Corbeanca și Otopeni. Amplasamentul obiectivului de investiții se află pe aproape toată raza UAT-ului Balotești și pe anumite porțiuni din Snagov, Periș, Corbeanca si Otopeni, în intravilanul și extravilanul localităților, pe domeniul public, de-a lungul căilor de circulație rutieră.

FOTO Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de mentenanță din Europa pentru elicoptere S-70 Black Hawk CITEȘTE ȘI FOTO Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis primul centru de mentenanță din Europa pentru elicoptere S-70 Black Hawk

Potrivit documentației de atribuire, necesitatea investiției este justificată de: a) performanțe slabe, în raport cu cererea de consum și standardele de calitate actuale; b) slaba mentenabilitate, din cauza tehnologiilor învechite, care nu mai pot fi susținute în exploatare, în etapa actuală, și din cauza accesului greu la instalații (terenuri în folosință agricolă, terenuri private etc); c) costurile crescute de exploatare și întreținere, din cauza defectărilor frecvente și tehnologiilor învechite; d) imposibilitatea de creștere a gradului de inteligență a rețelei și a inserării de elemente de control și supraveghere de la distanță în rețeaua actuală; e) creșterea continuă a necesității de energie livrată și nivelul tot mai ridicat de calitate necesar a fi furnizat consumatorilor.

Durata de realizare estimată a investiției este de 44 luni.

Planul lui Dines, revenit ca CEO - Cum va repune pe picioare UiPath CITEȘTE ȘI Planul lui Dines, revenit ca CEO - Cum va repune pe picioare UiPath

Efortul de modernizare și extindere a capacității rețelei de distribuție vizează, în principal:

a) Liniile de medie tensiune 20 kV Balotești, Radio Săftica, Săftica, Măgura, Ghermanesti, Muntenia 1, Muntenia 2 și Ana Aslan, care trebuie modernizate, extinse ca și capacitate și reconfigurate.

b) Descărcarea LE 20 kV Săftica, Măgura si Ana Aslan printr-o injecție în rețeaua de medie tensiune, injecție ce se va realiza în PC 3 (PC 25 proiectat pe prezentul proiect) cu sursa de tensiune din stația 110/20 kV Tâncăbesti. Această injecție va prelua consumatorii industiali din zona intersecției DN 1 cu DJ 101 (Therme Bucuresti Nord, Farmexim, DN 1 Value Center, Hornbach, Lidl, Mega Image s.a.).

c) Descărcarea LE 20 kV Ghermanesti printr-o injecție în rețeaua de medie tensiune, injecție ce se va realiza in zona PTA 7222 (PTAB 7222 proiectat pe prezentul proiect), cu sursa de tensiune din stația 110/20 kV Tâncăbesti.

d) PT-urile (20 kV / 0,4 kV) alimentate din acestea, care trebuie modernizate, reconfigurate și extinse ca și capacitate.

e) PT-urile alimentate din LE 20 kV Balotești, Radio Săftica, Săftica, Măgura, Ghermanesti, Muntenia 1, Muntenia 2 si Ana Aslan, care vor fi subiectul integrării în SCADA/ADMS, prin diverse dispozitive de acționare la distanță sau de monitorizare.

f) Introducerea supravegherii video la obiective (PT-uri).

g) Introducerea de măsuri pentru digitalizarea și creșterea capacității de transmisiune a datelor de la elementele de rețea inteligente, către sistemul de telecontrol (prin trecerea în viitor la comunicații prin fibră optică, mai securizate și de capacitate mai mare).

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție și deservind circa 3,1 milioane de clienți.

Rețele Electrice dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC.

Infrastructura operată de către cele trei companii Rețele Electrice include 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rețele electrice muntenia
ppc enel
rețea distribuție energie ilfov
întărire modernizare extindere rețele distribuție energie
fondul de modernizare investiții energie