FOTO Kronospan a implementat la fabrica din Sebeș cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România; proiect amplu planificat și pentru fabrica din Brașov

FOTO Kronospan a implementat la fabrica din Sebeș cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România; proiect amplu planificat și pentru fabrica din Brașov
scris astăzi, 11:39

Cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România instalat pe acoperiș a fost implementat pe fabrica Kronospan de la Sebeș, valoarea proiectului fiind de aproape 51,17 milioane de lei, au anunțat reprezentanții companiei.

Proiectul "Sistem de panouri fotovoltaice Kronospan Sebeș" este co-finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru PNRR - Componenta 6. Energie.

Urmărește-ne și pe Google News
IEA crede că energia geotermală are un viitor luminos CITEȘTE ȘI IEA crede că energia geotermală are un viitor luminos

"Un proiect foarte important pentru noi, realizat prin PNRR, cu aproape 51 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Finanțarea din PNRR este de aproape 15 milioane de lei. În total, cele două fabrici pe care le avem, la Sebeș și la Brașov, consumă undeva la 35 Megawați oră, ceea ce este destul de mult. În momentul acesta, cu acest proiect pe care l-am implementat, 30% din consumul nostru de energie electrică va avea surse regenerabile. A fost un proiect foarte interesant pentru noi. Este cel mai mare proiect, de fapt, de panouri fotovoltaice de pe acoperiș din România și se înscrie în trendul nostru referitor la sustenabilitate, pe care nu-l avem doar în România, ci peste tot acolo unde producem", a declarat Oana Bodea, CEO Kronospan România, în cadrul conferinței.

Reprezentanta companiei a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, există un alt proiect de instalare panouri fotovoltaice pentru fabrica din Brașov, de dimensiuni superioare față de Sebeș.

"Suntem acum cu încă un proiect depus pentru fabrica din Brașov, un proiect mult mai mare decât cel pe care l-am făcut la Sebeș. Proiectul este derulat tot prin PNRR, însă pe altă axă de finanțare, și va produce undeva la 20 de megawați. Așteptăm răspunsul de la Ministerul Energiei dacă acest proiect poate să fie finanțabil. Dacă nu, vom încerca să găsim surse proprii de finanțare. De asemenea, suntem în explorare pentru proiectul de la Sebeș a unei soluții de stocare pentru ceea ce am implementat deja acolo. Ne uităm undeva la baterii de până în 32 de megawați/h pentru stocare. Încă nu am definitivat acest proiect, dar este un alt pas pe care am dorit să-l facem la Sebeș, să încercăm să stocăm ceea ce producem cu sistemul pe care îl avem acum", a spus Bodea.

Proiectul de la Sebeș a fost dezvoltat și pus în funcțiune de Volt, lider în domeniul soluțiilor de energie regenerabilă în România, specializat în proiectarea, implementarea și mentenanța sistemelor fotovoltaice de mari dimensiuni.

În acest context, Adrian Săcuiu, cofondator Volt, a menționat că implementarea acestuia și interconectarea sistemului cu fabrica Kronospan de la Sebeș au fost realizate în perioada 8 iunie 2022 - 29 noiembrie 2024.

Obiectivul general al proiectului este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare de 9,24 MW, cu un factor de capacitate de 15,92%, reprezentând echivalentul a 1.299 h/an în medie de funcționare în primii 20 de ani ai perioadei de operare, și o producție totală de energie electrică din surse solare de 240.055 MWh în primii 20 de ani de operare a instalației. Întreaga producție a capacității nou instalate este folosită pentru consumul propriu al beneficiarului.

Despăgubirile plătite după furtunile din prima jumătate a anului se apropie de valorile din întregul an 2023 CITEȘTE ȘI Despăgubirile plătite după furtunile din prima jumătate a anului se apropie de valorile din întregul an 2023

Cel mai mare parc fotovoltaic amplasat pe acoperiș din România are o putere instalată de 10,05 MW și o producție totală estimată de 12.282 MWh pe an, destinată exclusiv consumului propriu al Kronospan. Prin implementarea proiectului, se vor reduce emisiile de CO2 cu 7.577 de tone pe an.

Investiția a fost de 51,1 milioane lei, cu TVA, și a inclus un sprijin financiar nerambursabil de 14,5 milioane lei.

În cazul proiectului planificat pentru cealaltă fabrică Kronospan din România, de la Brașov, suma totală este de 83,3 milioane lei, cu TVA.

"Pentru Kronospan, sustenabilitatea are doi piloni principali: energia verde și reciclarea. De aproape 10 ani, facem eforturi susținute pentru a crește cat mai mult procentul de material reciclat din plăcile noastre. În acest moment, fabricile noastre din Marea Britanie și Spania, de exemplu, produc cu peste 90% material reciclat. Același demers se traduce prin creșterea progresivă a cantității de lemn reciclat folosit în fabricile noastre, de la 3,4 milioane de tone (respectiv 5,2 milioane de copaci salvați) în 2021-2022, la 4,2 milioane de tone (respectiv 6,4 milioane de copaci salvați) în 2023-2024. În ceea ce privește investițiile în energie regenerabilă la nivel internațional, Kronospan are în operare 146.9 MwP și proiecte în diferite stadii de dezvoltare de 328 MWp în sisteme de panouri fotovoltaice, turbine eoliene, cogenerare, microhidrocentrale", au punctat reprezentanții Kronospan.

FOTO Kronospan a implementat la fabrica din Sebeș cel mai mare sistem de panouri fotovoltaice din România; proiect amplu planificat și pentru fabrica din Brașov

Kronospan este o companie din industria prelucrării lemnului din Austria, cu fabrici producătoare de panouri din lemn în Europa și China.

Compania a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
kronospan
panouri fotovoltaice